Ce recompensă a primit angajatul primăriei din Suceva care a găsit cel mai mare tezaur de monede geto-dacice din România
În timpul festivității de înmânare a acestei diplome, premierul Victor Ponta l-a întrebat pe Croitoriu cum a reușit să facă această descoperire, suceveanul explicând că face prospecțiuni în zonă de mai mult timp, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Deci nu e o întâmplare”, a spus Victor Ponta.
Paul Croitoriu este angajat al Primăriei Cacica, județul Suceava, cu responsabilități în domeniul turismului, IT și cultură și a găsit recent, pe un deal din zonă, 309 monede geto-dacice din argint brut și 40 de fragmente monetare tot din argint cu vechime de peste 2.400 de ani, acesta fiind considerat cel mai important tezaur de monede geto-dacice de pe teritoriul României.
Croitoriu a folosit un detector de metale comandat din Bulgaria cu care a verificat zona din apropierea comunei, iar într-un loc a găsit o monedă, după care a săpat cu un prieten în mai multe locuri și a descoperit 309 monede.
După descoperire, el l-a anunțat pe polițistul de patrimoniu și a predat obiectele Muzeului Bucovinei.
După festivitatea de premiere de vineri dimineață, de la Cacica, premierul Victor Ponta a semnat în cartea de onoare a comunei Cacica și a remarcat că a ajuns în ziua bâlciului din comună, amintindu-și că prima dată a participat la bâlciul din Cacica în urmă cu 34 de ani.
Premierul a povestit că de mai multe ori în tinerețe și-a petrecut vacanțele de vară în satul Pîrtești, comuna Cacica.
Primarul comunei, Elena Boloca, i-a cerut sprijin premierului pentru realizarea aducțiunii de apă și canalizare în comună, pentru reabilitarea piscinei cu apă sărată și rentabilizarea minei de sare.
Premierul a discutat cu autoritățile locale și cu membri ai Salrom despre modul în care mina de sare ar putea fi rentabilizată în perioada următoare și pentru salvarea locurilor de muncă.
La ora transmiterii acestei știri, premierul Victor Ponta participă la inaugurarea piațetei Ioan Paul al II-lea din fața Basilicii Minor, din Cacica, eveniment la care mai sunt prezenți ambasadorul Poloniei, Marek SzczygieÅ‚, episcopul romano-catolic de Iași, Petru Gherghel, și pelerini din șase țări.
Primul-ministru Victor Ponta va merge apoi la slujba de Sfânta Maria, de la Mănăstirea Putna.
În cursul după-amiezii de vineri, Victor Ponta va lua parte la slujba de Sfânta Maria de la la Mănăstirea Nicula.