Ce reguli trebuie să respecte Dan Diaconescu în arestul la domiciliu: „În caz de ÎNCĂLCARE a obligațiilor se poate înlocui cu arestarea preventivă”
Dan Diaconescu a fost acuzat pentru săvârșirea a două infracțiuni de act sexual cu un minor și două infracțiuni de folosire a prostituției infantile, toate în formă continuată, fostul om de televiziune a fost plasat în arest la domiciliu, cu obligația de a respecta câteva reguli stricte.
Procurorii au precizat că infracţiunea de act sexual cu un minor, așa cum ar fi fost ea săvârșită de către Dan Diaconescu, e pedepsită cu închisoarea de la 3 la 10 ani, iar folosirea prostituţiei infantile – cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Atunci când ar fi comis faptele, fostul patron OTV se afla în termenul de supraveghere a liberării condiţionate, iar dacă va fi găsit vinovat, din cauza stării de recidivă postexecutorie, limitele pedepselor se vor majora cu jumătate.
Vineri, 7 aprilie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa a cerut instanţei să emită un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, pe numele lui Dan Diaconescu.
Obligațiile pe care trebuie să le respecte fostul patron OTV
Judecătoria Constanţa a respins cererea, dar a dispus luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de Dan Diaconescu.
Potrivit minutei încheierii, instanţa i-a impus inculpatului anumite obligaţii.
Mai precis, să nu părăsească imobilul situat în Bucureşti fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza, să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, ori de câte ori este chemat, să nu comunice cu persoanele vătămate sau cu membrii de familie ai acestora, respectiv cu martorii, potrivit Libertatea.
La finalul deciziei, judecătorul i-a atras atenţia lui Diaconescu că „în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive”.
Legea spune că, la cerere, judecătorul de drepturi și libertăți i-ar putea permite lui Dan Diaconescu să părăsească imobilul, „pentru o perioadă determinată de timp”, dacă el ar trebui să se prezinte „la locul de muncă, la cursuri de învățământ sau de pregătire profesională ori la alte activități similare sau pentru procurarea mijloacelor esențiale de existență, precum și în alte situații temeinic justificate, dacă acest lucru este necesar pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime ale inculpatului”.