Ce riscă hackerii români care au spart sistemul informatic al poliției din Washington. Cazul, unul de „prioritate zero” pentru autoritățile americane
„La data de 12.02.2018, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a transmis Curții de Apel București, spre competentă soluționare, cererea de extrădare formulată de autoritățile judiciare americane împotriva a doi cetățeni români, respectv Mihai Alexandru Ișvanca și Cismaru Eveline, urmăriți internațional pentru săvârșirea infracțiunilor de conspirație la comiterea fraudei prin cablu și complicitate, conspirație la comiterea fraudei prin calculator, acces neautorizat la un calculator cu intenția de a comite o fraudă și complicitate, avarierea intenționată a unui calculator protejat și complicitate, amenințarea cu avarierea unui calculator în scopul extorcării și complicitate”, se arată într-un comunicat al PCAB, remis MEDIAFAX.
Concret, cei doi ar fi accesat, în perioada ianuarie-decembrie 2017, neautorizat, calculatoarele conectate cu camerele de supraveghere ale Departamentului de Poliție Metropolitană din Washington DC, lansând atacuri asupra acestora pentru a introduce programe informatice „ransomware”, care au blocat și avariat unitățile.
Pentru decriptarea și recuperarea fiecărui calculator, aceștia au solicitat o plată de răscumpărare.
Mai mult, prin intermediul unui calculator convertit, au lansat de la distanță diferite programe în scopul sustragerii de informații bancare, parole și date de identificare personale ce puteau fi folosite pentru a deschide conturi și a obține astfel în mod fraudulos bani sau alte bunuri, folosind identitățile furate, mai precizează reprezentanții Parchetului.
Mihai Alexandru Isvanca (25 de ani) și Eveline Cismaru (28 de ani) au fost arestați în România pe 15 decembrie, în urma incidentului care a compromis sistemul informatic privind gestionarea supravegherii video, din cadrul Poliției Metropolitane din Washington.
Ransomware-ul este un tip de programe malware care blochează computerele victimelor sau le criptează datele, solicitând plata unei răscumpărări, ca să poată recăpăta controlul asupra dispozitivului sau a fișierelor afectate.
„Acest caz a avut prioritate zero, datorită impactului său asupra misiunii de protecție a Serviciului Secret și a potențialului efect asupra planului de securitate pentru inaugurarea prezidențială din 2017”, a precizat procurorul american Jessie K. Liu, în luna decembrie 2017.