Prima pagină » Știri » Ce riscă spitalele care din 2014 vor pune pacienții să vină cu medicamente de acasă

Ce riscă spitalele care din 2014 vor pune pacienții să vină cu medicamente de acasă

Ce riscă spitalele care din 2014 vor pune pacienții să vină cu medicamente de acasă
Spitalele care vor trimite bolnavii să-și cumpere medicamente și totodată vor solicita caselor de asigurări de sănătate decontarea tratamentelor, deși nu au fost administrate, vor fi sancționate din 2014

Spitalele care vor trimite bolnavii să-și cumpere medicamente și totodată vor solicita caselor de asigurări de sănătate decontarea tratamentelor, deși nu au fost administrate, vor fi sancționate din 2014, a anunțat, luni, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Bușoi.

„În 2014 vom fi mult mai stricți în ceea ce privește achiziția de medicamente și materiale sanitare și vom institui sancțiuni pentru cei care trimit pacienții să-și cumpere medicamente și materiale sanitare, deși aceste produse sunt decontate de către casele de asigurări de sănătate. Dar, mai întâi, voi avea o discuție cu managerii spitalelor”, a spus Bușoi.

Președintele CNAS a precizat că vor fi exceptate de la sancțiuni doar acele spitale unde apar cazuri accidentale, unde nu este un obicei să fie trimiși pacienții să-și cumpere medicamente sau diverse materiale sanitare.

„Știm că există cazuri accidentale, dar și unele spitale unde acest fapt constituie regulă, pentru anumite secții, pentru anumite servicii. Atenționăm că, pentru 2014, unul din obiectivele majore este acela ca niciun asigurat, din contribuția căruia funcționăm și noi, să nu fie pus să procure medicamente”, a adăugat Bușoi.

Potrivit președintelui CNAS, cele mai mari cheltuieli în cazul unui spital sunt cele de personal.

„Cele mai frecvente în spital sunt cele legate de numărul mare de personal, mai ales în sistemul administrativ, cheltuielile foarte mari cu serviciile externalizate și cele privind internările pe termen lung nejustificate. Spitalele trebuie să se organizeze mai bine. Într-un spital unde bolnavii nu sunt trimiși să-și cumpere medicamente, 70 la sută din cheltuieli sunt pentru plata personalului și 10 la sută pentru medicamente. Managerii spitalelor trebui să oprească angajările nejustificate, să renunțe la achizițiile nepotrivite. Există spitale, în general în țară, unde cheltuielile de personal sunt de 85-90, chiar 95 la sută din buget”, a mai spus Cristian Bușoi.

El a precizat că sumele alocate spitalelor private vor fi diminuate în 2014.

Citește și