Ce s-a întâmplat cu românul răpit în Burkina Faso
„Ostaticul și răpitorii au traversat fluviul Niger și se află în nordul statului Mali; căutările se concentrează în această zonă”, a declarat un oficial militar de rang înalt din Burkina Faso, citat de site-ul postului La Voix de l’Amerique.
Potrivit oficialului militar, care este membru al celulei de criză creată de Guvernul din Burkina Faso, operațiunile de căutare se desfășoară cu dificultate întrucât nicio grupare criminală nu a revendicat răpirea.
Unitatea antiterorism a Regimentului de securitate prezidențială din Burkina Faso a fost trimisă în nordul Mali, unde sunt și alte unități speciale africane, în cadrul Operațiunii Barkhane.
Operațiunile de căutare se derulează în Burkina Faso, Mali și Niger, în cadrul Operațiunii antiteroriste Barkhane, lansată în iulie 2014, cu asistența Franței. La Operațiunea Barkhane participă forțe din Franța, Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania și Niger.
Persoane înarmate au răpit, pe 4 aprilie, un cetățean român, la o mină de mangan din Burkina Faso. Agentul de securitate român a fost răpit de cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare în apropierea minei de mangan din Tambao. Mina, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali și Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiș. Un jandarm și un șofer au fost răniți în atac.
Surse din cadrul serviciilor de securitate din Burkina Faso și Mali au declarat că românul, responsabil cu securitatea minei de mangan din nordul Burkina Faso, a fost răpit și dus în statul vecin Mali. Potrivit unor surse citate de BBC, răpitorii ar face parte dintr-o grupare care are legături cu Mișcarea pentru Unicitate și Jihad în Africa de Vest (MUJAO), activă în Mali.