Ce s-a întâmplat după ce un cioban din Harghita s-a întâlnit cu un urs la o stână
Bărbatul, rănit la față, la mână și la umăr, a fost preluat de o ambulanță de la punctul de lucru Mădăraș și transportat la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, unde se află în investigații.
„Este conștient, în stare generală bună, cu leziuni la nivelul mâinii, umărului, capului, zgârieturi și mușcături superficiale. În prezent este în curs de investigatii”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, managerul Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc.
Ciobanul de la Mădăraș este al patrulea om atacat de urs în Harghita în ultimele șase săptămâni și autoritățile au solicitat relocarea mai multor exemplare de urși periculoși.
„Din păcate, am avut un nou atac de urs. Personal, împreună cu instituțiile abilitate, am luat în săptămânile precedente măsuri pentru avizarea de către Ministerul Mediului a relocării mai multor exemplare de urși. Aceasta este însă o procedură mai îndelungată și, deoarece a început sezonul de culegere a ciupercilor și fructelor de pădure, recomand evitarea intrării oamenilor în habitatul urșilor, pentru a preveni alte noi atacuri”, a spus prefectul județului Harghita, Adrian-Jean Andrei.
După ce au ieșit din hibernare, urșii au atacat și ucis mai multe vite pe islazurile comunale în localitățile harghitene Plăieșii de Jos, Cârța, Mărtiniș Odorheiu Secuiesc, Tulgheș, Toplița și Sculeni, iar prima persoană atacată de urs în acest an a fost o tânără de 28 de ani, în curtea unei stâne din apropierea comunei Sicluleni.
Potrivit unei statistici a Agenției de Protecția Mediului Harghita, anul trecut au fost înregistrate 242 de cazuri de pagube provocate de animalele sălbatice în județ, urșii fiind responsabili de aproximativ 200 dintre acestea. Tot anul trecut, urșii au atacat și rănit mai multe persoane din Harghita, în perioada recoltării.