Ce s-ar putea întâmpla cu televiziunile din România în data de 17 iunie. ARCA a propus „o rezolvare în bloc” a situației

Ce s-ar putea întâmpla cu televiziunile din România în data de 17 iunie.  ARCA a propus o rezolvare în bloc a situației
Publicat: 01/04/2015, 08:48

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis, marți, să transmită o recomandare societăților care dețin licențe TV cu difuzare terestră ca, în cazul în care doresc să își continue activitatea și după 17 iunie, când acestea se vor închide, să solicite licențe prin cablu sau prin satelit.

Aproape 170 de televiziuni care au licențe cu difuzare terestră sunt în pericol să fie închise pe 17 iunie, când va înceta emisia analogică TV în România, potrivit unor informații prezentate în ședința din 5 martie a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).

Astfel, în ședința de marți, CNA a decis să emită o recomandare în acest sens, întrucât, potrivit Hotărârii de Guvern nr 403/ 2013 privind Strategia privind tranziția de la televiziunea analogică terestră la cea difitală terestră și implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel național, pe 17 iunie va înceta obligatoriu emisia terestră analogică pentru serviciile de programe de televiziune.

De asemenea, CNA a decis să emită această recomandare „având în vedere posibilitatea ca platforma digitală terestră să nu fie operațională la acea dată”.

Astfel, în situația în care consideră oportun să continue activitatea de realizare și difuzare de servicii de programe de televiziune, societățile care dețin în prezent licențe de televiziune care emit terestru au câte posibilități legale.

Aceste societăți pot solicita CNA acordarea unei licențe sau a unor licențe audiovizuale pentru difuzarea prin rețele de comunicații electronice (prin cablu, n.r.), dar și a unora prin satelit.

În plus, aceste societăți pot face la CNA solicitări de modificare a licenței/ licențelor audiovizuale (referitor la modalitatea de difuzare, respectiv terestru/ alte rețele de comunicații electronice și/ sau satelit), concomitent cu solicitarea/ solicitările de prelungire a valabilității acestora.

De asemenea, Consiliul Național al Audiovizualului recomandă acestor societăți care dețin televiziuni cu difuzare terestră să aibă în vedere inițierea unor campanii de avertizare a telespectatorilor lor referitor la încetarea obligatorie a emisiei terestre analogice pentru televiziunea sau televiziunile deținute, începând din data de 17 iunie.

CNA a decis să transmită această recomandare societăților care dețin licențe TV cu difuzare terestră, în ședința de marți. Decizia a fost luată cu unanimitatea de voturi a membrilor prezenți la ședința de marți (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea).

Decizia a fost luată după ce membrii CNA au analizat, în ședința din 5 martie, o adresă primită de la Asociația Română de Comunicații Audiovizuale (ARCA), care reunește principalele societăți de televiziune și radio din România, și i-a audiat pe o parte dintre reprezentanții ARCA, între care și George Chiriță, directorul executiv al asociației.

„Sunt 170 de licențe cu difuzare terestră, dintre care 8 au și difuzare prin rețele de comunicații electronice (prin cablu, n.r.), iar unele televiziuni au și difuzare prin satelit, în general, stațiile mari de televiziune”, potrivit unei informări făcute în respectiva ședință a CNA de serviciile de specialitate ale Consiliului.

Acest fapt a fost confirmat atunci și de George Chiriță, directorul executiv al ARCA, care a precizat că cele aproape 170 de televiziuni „ar trebui să spună stop în iunie 2015”, atunci când România s-a angajat să implementeze procesul de tranziție de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră, în contextul în care este puțin probabil ca acest proces să se realizeze efectiv.

În acest sens, George Chiriță a spus că ARCA a propus soluția transformării acestor aproape 170 de licențe cu difuzare terestră în licențe prin rețele de comunicații electronice (prin cablu, n.r.), pentru ca televiziunile respective să nu fie închise.

Chiriță a spus că ARCA a propus „o rezolvare în bloc” a situației. „CNA nu ar trebui să aibă audieri cu cei 170 de radiodifuzori și nu ar trebui să mai solicite alte documente de la aceștia, pentru că documentele sunt deja în posesia CNA. Nu este vorba de acordarea unei licențe noi în sensul pur al cuvântului (…) Este o procedură absolut specială, este o tranziție mai ciudată de la analogic nu spre digital, ci făcând un popas de așteptare în transmisia prin rețele de cablu, așteptând să vedem dacă se întâmplă ceva în digital, ceea ce este foarte puțin probabil să se întâmple”, a mai spus atunci Chiriță.

Însă, potrivit reprezentanților serviciilor de specialitate ale CNA, nu este posibil ca aceste aproape 170 de licențe cu difuzare terestră să fie transformate automat de Consiliu în licențe prin cablu.

În plus, potrivit reprezentanților CNA, în cazul în care radiodifuzorii ar dori să transforme aceste licențe, Consiliul ar trebui să audieze aproximativ 55 de societăți, care dețin toate aceste 170 de licențe cu difuzare terestră.

„Noi avem în vedere tranziția la digital. Momentul acordării licenței în cablu ar fi o fază intermediară, care ar putea dura însă foarte mult sau la nesfârșit (dacă autoritățile statului nu vor putea finaliza procesul de tranziție la digital, n.r.), dar are scopul de a conserva licența, de a nu dispărea licența”, a spus, de cealaltă parte, George Chiriță, pe 5 martie. În caz contrar, potrivit lui Chiriță, acele licențe terestre nu ar mai putea fi preluate în grilele operatorilor de cablu. „Ar fi o situație catastrofică a majorității acestor licențe”, a mai spus Chiriță, precizând că, dacă CNA nu va face nimic, pe 17 iunie, „am putea avea de-a face cu o încetare definitivă a emisiei (televiziunilor, n.r.) locale”.

În urma discuțiilor, CNA a decis că reprezentanții ARCA vor colabora cu reprezentanții compartimentelor de specialitate ale Consiliului pentru a realiza un document/ text de reglementare care să vină cu o soluție pentru cele aproape 170 de licențe cu difuzare terestră. Ulterior, CNA va discuta acest document și, pe baza acestuia, Consiliul ar urma să transmită apoi Guvernului un punct de vedere privind situația acestor licențe.

CNA va relua discuțiile în acest sens într-una din ședințele viitoare ale Consiliului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Energia din Marea Britanie, scumpită de fenomenele meteorologice și de conflictele internaționale