Ce salarii au antrenorii de la loturile olimpice de gimnastică. Bellu și Bitang: „Nu este normal așa ceva”
Octavian Bellu și Mariana Bitang, prezenți, miercuri, la festivitatea de premiere a delegației României de la CE de gimnastică, au solicitat MTS modificarea legislației privind remunerația antrenorilor loturilor naționale, considerând anormale salariile actuale în cuantum de 900 de lei.
Antrenoarea Mariana Bitang a declarat că Federația Română de Gimnastică nu are cadrul legislativ pentru a oferi salarii decente antrenorilor. „Contractul nostru a încetat în august 2012. Normal ar fi să se creeze un cadru legal pentru ca fiecare federație să își poată plăti în limită decentă antrenorii. Federația este extrem de limitată de capitolele legale care sunt în vigoare acum. Deci trebuie ceva modificat pentru că dânșii te pot angaja acum pe un salariu de 900, 1.200 de lei, ceva de genul acesta. Nu am făcut muncă patriotică (n,.r. – la europene), am făcut un lucru normal, fără a cere nimănui nimic în schimb. Dar noi nu pledăm aici neapărat pentru noi, este vorba despre colegii noștri mai tineri care vor prelua ștafeta de la noi în viitorul apropiat și nu este firesc ca ei să muncească pe salarii de 900, 1.200 sau 1.500”, a spus Bitang.
Ea a ținut să menționeze că vina nu aparține ministrului Tineretului și Sportului sau Federației Române de Gimnastică. „Nu e normal să găsim vinovați în curtea ministerului sau a federației. Este o problemă de vid legislativ. Dacă domnul ministru se va ține de cuvânt și va finaliza această modificare legislativă cu siguranță toți cei din lumea sportului vor fi mult mai mulțumiți. Repet, nu este nici vina ministrului și nici a Federației Române de Gimnastică, doar că nu au cadru legal pentru a ne plăti. Acest lucru sperăm să se facă într-un interval scurt de timp”, a adăugat antrenoarea.
Mariana Bitang susține că tot din cauze legislative o perioadă de timp sportivele de la lotul național aflate în cantonament la baza sportivă de la Izvorani nu au putut face cursuri deoarece profesorii nu puteau fi plătiți. „Referitor la absurditatea acestei legi, de exemplu la Izvorani nu există școală, iar fetele o perioadă nu au putut face cursuri pentru că profesorii, conform legii, nu puteau fi plătiți, li se putea oferi doar o masă. Păi cine venea până la Izvorani, să facă o oră dus și una întors, pentru o oră sau două cu sportivele și tu să îi dai să mănânce o masă. Iar asta se întâmpla până acum de curând”, a spus Bitang.
Situația pregătirii școlare a sportivelor de la lotul național a fost rezolvată acum printr-un „artificiu”, susține și Octavian Bellu. „Acum problema a fost rezolvată de Ministerul Educației. Sunt profesori care se deplasează la Izvorani, fac ore cu aceste fete și sunt plătiți de minister printr-un artificiu cred. Pentru că legislația nu permite să se adauge la salariu o sumă cum înainte era posibilă”, a spus Bellu.
Antrenorul lotului feminin de gimnastică a explicat că FRG nu poate angaja acum nici măcar un medic care să stea alături nonstop de sportive în timpul cantonamentelor. „Federația nu poate angaja un medic care să stea 24 de ore din 24 alături de aceste fetițe, nu poate angaja un coregraf, un specialist sau orice persoană cu o meserie liberală care ar fi necesar să fie lângă lot pentru că nu pot fi plătiți. Nu există niciun fond din care să îl plătești”, a precizat antrenorul.
Octavian Bellu a menționat că premierile pentru medaliile obținute la concursurile internaționale nu pot ține loc unui salariu deoarece sunt „venituri ocazionale”. „Rapiditatea cu care s-a rezolvat problema premierilor (n.r. – pentru medaliile de la CE de la Moscova) este un semn bun pentru noi toți. Aș vrea însă să amintesc faptul că aceste premieri sunt ocazii, sunt niște realizări deosebite care se întâmplă, dar care la fel de bine se poate să nu se întâmple. Deci sunt niște venituri ocazionale. Eu am speranța că domnul ministru și echipa dânsului va rezolva problema gimnasticii cea mai stringentă, cea a antrenorilor. Antrenorii sunt în fiecare zi în sală, în fiecare săptămână, luni de zile, ani de zile și trebuie să aibă suportul moral venit dinspre suportul material. Deci haideți să le asigurăm antrenorilor prin statutul antrenorului și celelalte reglementări o armonie legislativă astfel încât ei să aibă măcar perspectiva că dacă azi lucrează pe 700 de lei, mâine vor lucra pe 900, pe 1.200 sau pe 1.500. O dată ce se va reglementa statutul antrenorului național vor exista și acele contracte care responsabilizează, dar îți asigură și perspectiva unui venit care ți se cuvine. Sunt probleme care pot fi rezolvate numai printr-o întâlnire a miniștrilor sportului, finanțelor, muncii și sănătății, precum și reprezentanți ai COSR”, a explicat Bellu.
Ministrul Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu, a declarat că legislația privind salarizarea antrenorilor se va rezolva începând cu luna mai. „Problema plății antrenorilor, care trenează de atâția ani, este aproape rezolvată prin implicarea unor sponsori foarte generoși. Eu, ministerul, am aprobat cererea de finanțare a federației la cuantumul pe care l-au dorit, adică mai mare decât anul trecut, evident justificat de performanțele de la Olimpiadă. Și cred că de luna viitoare se pot remedia toate aceste lucruri. Îmi pare rău pentru de anii pierduți în care nu s-a făcut nimic, dar important este să aducem lucrurile pe făgașul normal. Vor fi făcute mai multe modificări legislative, nu este vorba numai despre statutul antrenorului, ci de întreaga hotărâre 1447 la care fac referire și antrenorii de la gimnastică și de la celelalte sporturi. Cea mai importantă este însă modificarea Legii Sportului în ansamblu, sunt multe alte lucruri de modificat acolo”, a afirmat Bănicioiu.
Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) a premiat, miercuri, cu suma totală de 441.000 de lei sportivii medaliați la Campionatele Europene de gimnastică de la Moscova, Larisa Iordache, Diana Bulimar și Flavius Koczi, precum și antrenorii acestora.
La festivitatea de premiere au mai participat fosta gimnastă Nadia Comăneci, fosta atletă Gabriela Szabo și președintele Federației Române de Gimnastică, Adrian Stoica.
Delegația României a încheiat duminică participarea la CE individuale de la Moscova, cu șapte medalii: patru obținute de Larisa Iordache (aur la bârnă, argint la individual-compus, sărituri și sol), două de Diana Bulimar (argint la bârnă și bronz la sol) și una de Flavius Koczi (argint la sărituri).
LOTO – LOTO 6/49. Numerele extrase la LOTO pe 25 aprilie. Un român poate deveni milionar în euro