Prima pagină » Știri » Ce salariu are un medic. Suma pe care o câștigă în fiecare lună

Ce salariu are un medic. Suma pe care o câștigă în fiecare lună

Ce salariu are un medic. Suma pe care o câștigă în fiecare lună

În anul pandemiei de coronavirus – 2020 – medicii și anumite categorii profesionale care lucrează în sistemul sanitar ar fi trebuit să primească un spor de 30%, reprezentând în fapt un spor de risc, valabil pe perioada stării de urgență și alertă.

Sporul de 30% a fost primit sau ar fi trebuit să fie primit, întrucât unele persoane susțin că nu au încasat acești bani, de cei care lucrează în gestionarea pacienților COVID-19. De asemenea, anumite categorii de personal din domeniul sanitar ar trebui să primească un spor curprins între 5% şi 20% din salariul de bază, dacă se ocupă de gestionarea pacienţilor care sunt doar suspecţi de infectare cu noul coronavirus, potrivit Ordinului comun al Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Interne şi Ministerului de Finanţe nr. 1070/94/2087/2020, publicat în Monitorul Oficial.

Ce salariu are un medic în România

Totodată, datele conform Institutului Național de Sănătate Publică, nivelul salariului de bază a ajuns la:

  • Medic Șef Centru 8172 – 16.345 lei
  • Medic 7.971 lei
  • Medic primar 7.593 – 15.567 lei
  • Medic rezident anul I 5.700 – 6.757 lei
  • Medic rezident anul II 6.100 lei
  • Medic rezident anul III 6.700 – 7.203 lei
  • Medic specialist 6.165 – 12.330 lei
  • Psiholog practicant 5.328 – 6.173 lei
  • Psiholog principal 7.576 lei
  • Psiholog specialist 6.347 lei

Însă, la salariul de bază se adaugă și indemnizația pentru Titlul Științific de Doctor, în valoare de 950 lei, indemnizația de hrană – 347 lei, sporul de vechime și sporul de toxicitate plus diverse alte sporuri, care se stabilesc în funcție de conducerea fiecărei unități sanitare cu personalitate juridică, de comun acord cu sindicatele reprezentative la nivel de unitate/sindicate aflate la o federație reprezentativă pe grup de unități/sector și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri și cheltuieli.

În luna aprilie a anului trecut, ministrul Fondurilor Europene de la acea vreme, Marcel Boloș, anunța că personalul din sistemul sanitar va primi un stimulent de risc în valoare de 2.500 de lei, care va fi finanțat din bani europeni.

Stimulentul de risc pentru personalul medical implicat direct în tratarea bolnavilor infectaţi cu coronavirus, un număr de circa „75.000 de cadre medicale, valoare lunară a stimulentului este de 2.500 lei. Nu este supus contribuţiilor sociale şi nici contribuţiilor asigurărilor de sănătate, singura regula fiscală aplicabilă acestui stimulent este cea aplicabilă la impozitul pe venit, adică 10% din cei 2.500 se reţine. Stimulentul este pentru tot personalul medical, nu se referă doar la medici, ci şi la asistenţi, la partea de personal care deserveşte ambulanţele, la partea de personal paramedical”, declara Marcel Boloş la vremea respectivă.

 

 

Citește și