În luna februarie au avut loc mai multe proteste ale minerilor din Valea Jiului. Aceștia i-au acuzat pe guvernanți că nu i-au plătit de aproape un an. După câteva zile de negocieri între factorii de decizie și liderii sindicatelor minerilor, s-a ajuns la o decizie. Plata salariilor și bonificațiilor va fi făcută în zilele de 25 și 26 februarie. Totuși, despre ce sume este vorba? Câți bani câștigă lunar un miner? Gândul.ro a consultat site-ul paylab.ro și a afalt că banii pe care îi încasează lunar un miner variază între 1.386 și 4.106 RON.
Potrivit site-ului paylab.ro, un miner încasează lunar între 1.386 și 4.106 RON, cu toate sporurile și vechimea posibile în acest domeniu.
Acest loc de muncă se situează pe poziția 595 în clasamentul remunerației meseriilor.
De asemenea, potrivit sursei citate, un inginer de exploatări miniere poate ajunge să câștige până la 5.751 RON, salariul de debut fiind de 1.483 RON
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, alături de reprezentanții minerilor care protestează în Valea Jiului, au ajuns la un acord. Salariile restante și alte drepturi salariale vor fi plătite pe 25 și 26 februarie, a transmis demnitarul. Liderii de sindicat le-au solicitat minerilor să oprescă protestul: „Trebuie să ne oprim, avem asigurările că cele negociate vor fi respectate”.
Raluca Turcan le-a cerut minerilor să renunțe la proteste, anunțând că situația se va rezolva în această săptămână.
„Vom aloca bani în trei tranșe drepturile salariale restante după cum urmează. Plata salariilor pe trei luni, plata salariile compensatorii pentru angajații care intră în pensie și, de asemenea, pentru asigurarea transportului în și spre locul de muncă precum și tichetele de masă. În același timp, în prima tranșă vom acorda și bani pentru plata subvenției de căldură. Practic, împreună cu reprezentanții minerilor am stabilit ca aceste plăți în trei tranșe să aibă marele avantaj ca în zilele de 25 și 27 minerii să poată încasa drepturile salariale restante și o parte dintre beneficiile restante cum sunt tichetele de masă și banii de transport. Un alt mare avantaj este că toată compania energetică Hunedoara capătă un răgaz de trei luni prin care să se reorganizase și să prezinte un plan de dezvoltare care să asigure funcționarea pe termen lung”, a spus ministrul Muncii.
Ministrul Muncii le-a cerut celor 70 de mineri blocați în mină să iasă la suprafață.
„Îmi exprim speranța ca prin soluțiile identificate astăzi, minerii să înceteze greva, să iasă la suparafața, să nu mai gândească varianta intrării în greva foamei”, a mai scris ministrul Raluca Turcan.
Reprezentanții minerilor au transmis că sunt mulțumiți de cele obținute în urma discuțiilor și au anunțat că protestul trebuie să se încheie. „Trebuie să ne oprim, avem asigurările că cele negociate vor fi respectate”, au transmis aceștia la finalul discuțiilor de la București.
În același timp, minerii au anunțat că marți vor avea loc noi discuții cu ministrul Energiei și cu președintele Consiliului Județean Hunedoara pentru a se stabili viitorul minelor și al termocentralei Mintia.