Prima pagină » Știri » Ce salariu avea, de fapt, Elena Ceaușescu pe vremea când era a doua cea mai puternică persoană din România

Ce salariu avea, de fapt, Elena Ceaușescu pe vremea când era a doua cea mai puternică persoană din România

Ce salariu avea, de fapt, Elena Ceaușescu pe vremea când era a doua cea mai puternică persoană din România
Soția dictatorului Nicolae Ceaușescu a fost vicepremier, dar și cercetător științific cu carte de muncă. Lunar, Elena Ceaușescu primea salarii de la Guvern și de la Institutul de Cercetări Chimice din București (ICECHIM).

Elena Ceaușescu a început modest, ca muncitoare fără calificare într-o fabrică de medicamente. Ulterior, fratele a ajutat-o să primească un post de ucenică la fabrica de textile Jaquard, scrie realitatea.net.

După război, Elena a devenit laborantă la un laborator chimic. După intrarea în Partidul Comunist, viața ei s-a schimbat radical. În 1945, Elena s-a angajat secretară la Ministerul de Externe, de unde a fost demisă.

Ea a fost văzută drept incompatibilă deoarece era soția unui personaj influent în PC, nimeni altul decât Nicolae Ceaușescu. La ordin, s-a înființat – în cadrul Facultății de Chimie Industrială – la Institutul Politehnic București – un curs fără frecvență pe care Elena l-a urmat și a devenit inginer CHIMIST.

Soția lui Ceaușescu a devenit doctor în chimie în 1967, după ce, în 1957 ajunsese cercetător științific la ICECHIM, chiar director general, unde câștiga 6.000 de lei pe lunp.

În 1983, aceasta a ajuns vicepremier în Guvernul Dăscălescu, de unde mai primea 15.000 lei lunar. În fiecare lună, în total, soția lui Nicolae Ceaușescu câștiga 21.000 lei!

Cu toate acestea, Elena era strângătoare și depunea toți banii la CEC, pe numele celor trei copii ai săi și ai nepotului său, fiul lui Valentin Ceaușescu.

Comunicatul privind execuția soților Ceaușescu     

„Luni, 25 decembrie 1989 a avut loc procesul lui Nicolae Ceausescu si al Elenei Ceausescu, in fata Tribunalului Militar Exceptional.

Capete de acuzare:

1. Genocid – peste 60.000 de victime;

2. Subminarea puterii de stat prin organizare de actiuni armate impotriva poporului si a puterii de stat;

3. Infractiunea de distrugere a bunurilor obstesti prin distrugerea si avarierea unor cladiri, explozii in oras etc;

4. Subminarea economiei nationale;

5. Incercarea de a fugi din tara pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari, depuse in banci straine;

Pentru aceste crime grave împotriva poporului român și a României, inculpații Nicolae Ceausescu și Elena Ceaușescu au fost condamnați la moarte și confiscarea averii. Sentința a rămas definitivă și a fost executată.”

Autor

Citește și