Tinerii nu mai sunt atât de interesați să devină cadre didactice. Un bun exemplu este Prahova, unde sunt sute de profesori pensionari sau necalificați care predau elevilor.
„În 5,6 ani, în județ, nu vom mai avea cadre didactice pentru disciplinele matematică, biologie sau fizică. E realitatea din multe școli ale județului, mai ales cele din mediul rural”, a precizat Ionuț Duță, lider Sindicatul „Școala Prahovei”.
La ora actuală, un tânăr debutant care iese de pe băncile facultății și vrea să intre în învățământ câștigă un salariu net, lunar, de 2500 de lei.
Cu doar 300 de lei mai mult decât mecanicul școlii sau portarul unității.
„De ce ar vrea un tânăr IT-ist să vină să predea informatica? Sau un absolvent de limbi străine? Care, ușor, poate lucra ca translator câștigând sume mult mai mari. Ne pierdem orice șansă de a atrage tinerii către profesia de dascăl cu aceste salarii”, a mai spus liderul sindicaliștilor prahoveni.
Astfel, dacă un debutant obține, la ora actuală, 2500 de lei, salariul maxim, după 25 de ani de activitate la catedră, ajunge la 3500 de lei.
Aproape de vârsta pensionării, adică după 40 de ani de învățământ, un profesor, cu definitivat, gradul 2 și gradul 1 luate, câștigă, lunar, 4000, 4500 de lei net, potrivit ObservatorulPh.
Personalul didactic și nedidactic, inclusiv cel din Prahova, continuă seria protestelor, principala nemulțumire fiind grila de salarizare.
Între 20 aprilie și 10 mai, în județ va avea loc un referendum cu privire la declanșarea grevei generale în învățământ.
În funcție de rezultatele acestui referendum, profesorii amenință cu greva generală începând cu data de 22 mai.