Prima pagină » Știri » Ce șanse ai, în România, să-ți dai la școală copilul cu dizabilități. ONU spune că nu ai

Ce șanse ai, în România, să-ți dai la școală copilul cu dizabilități. ONU spune că nu ai

Ce șanse ai, în România, să-ți dai la școală copilul cu dizabilități. ONU spune că nu ai
Ce șanse ai, în România, să-ți dai la școală copilul cu dizabilități. ONU spune că nu ai

Raportorul special al Organizației Națiunilor Unite pe probleme de sărăcie extremă și drepturile omului, Philip Alston, a precizat că nicio țară nu are un trecut pozitiv în ceea ce privește modul în care au tratat persoanele cu dizabilității, dar România are un istoric special privind relele tratamente aplicate persoanelor cu dizabilități.

„România are politici de dezinstituționalizare, lucru care ar putea să le permită un trai decent în societate, dar dezinstituționalizarea este prea lentă, procesul este greoi și mai e un drum lung până la a accepta că îngrijirea în societate este soluția optimă. Am vizitat un centru de recuperare și reabilitare, dar acolo nicio persoană nu s-a recuperat și nu a fost reabilitată. Am întrebat dacă au venit acolo ca să moară și, deși erau tineri, directorul mi-a zis că da. Este adevărat că unele nu ar putea ieși de acolo, dar unele ar fi putut reprezenta subiectul unor eforturi”, a spus raportorul ONU.

Philip Alston a vorbit și despre situația copiilor cu dizabilități, precizând că 42 la sută dintre ei nu sunt înscriși într-o formă de educație.

„Dacă aveți un copil cu dizabilități, să nu mizați că îl veți înscrie într-o formă de învățământ conform politicilor actuale”, a mai avertizat Alston.

Referindu-se la sistemul de protecție a copilului, el a declarat că România este o țara bogată care a făcut progrese extraordinare, însă 48,5 la sută din copii sunt afectați de sărăcie sau sunt în risc de excluziune socială și 34,1 la sută suferă de lipsuri materiale extreme.

„Aceste cifre ar trebui să fie prioritare pe agenda Guvernului. (…) Situația copiilor din mediul rural este cumplită și riscul de sărăcie pentru acei copii este de trei ori mai mare decât cei din mediul urban. Am văzut personal condițiile în care copiii din mediul rural trăiesc”, a mai spus raportorul ONU.

Un alt aspect semnalat de Philip Alston se vizează copiii instituționalizați, acesta spunând că 40 la sută dintre ei au ajuns într-o formă de protecție specială din motive de sărăcie.

El a mai remarcat că România are mai multe instituții pentru respectarea drepturilor omului, dar a criticat Avocatul Poporului, apreciind că „nu se descurcă prea bine”.

Raportorul Special al Organizației Națiunilor Unite pe probleme de sărăcie extremă și drepturile omului a efectuat o vizită oficială în România, în perioada 2 – 11 noiembrie, pentru a evalua eforturile Guvernului pentru eradicarea sărăciei, dar și felul în care Executivul ia în considerare obligațiile sale internaționale de respectare a drepturilor omului în aceste eforturi.

Vizita s-a concentrat pe situația romilor, persoanelor cu dizabilități și a copiilor, grupurile care sunt afectate în mod disproporționat de sărăcie și de probleme legate de drepturile omului.

Citește și