Prima pagină » Știri » Ce scrie în plângerea care a stat la baza reținerii lui Radu Mazăre

Ce scrie în plângerea care a stat la baza reținerii lui Radu Mazăre

Ce scrie în plângerea care a stat la baza reținerii lui Radu Mazăre
Primarul Constanței, Radu Mazăre, s-a prezentat, vineri, la sediul Poliției Județene Constanța, pentru a-i fi prezentate condițiile eliberării sub control judiciar

„Am stabilit, împreună cu lucrătorii de poliție, programul pe care să-l respect. Am decis ca, în acord cu reglementările pe care le au, să mă prezint la Poliție o dată pe săptămână, marțea, la ora 12.00. Dacă nu pot să mă prezint marți, atunci iau legătura telefonic. Și nu pot să părăsesc țara. Alte interdicții n-am”, a declarat Radu Mazăre la ieșirea din sediul Poliției.

El a mai spus că la baza dosarului instrumentat de DNA stă plângerea unui constănțean, care l-a acuzat că a primit bani de la investitori israelieni, prezentați de Elan Schwartzenberg, pentru ca aceștia să investească în Constanța.

„Citisem plângerea care stă la baza acestui dosar. La bază este o plângere, nu un denunț, făcută de un cetățean din Constanța care spune că prietenul meu, Elan, mi-a prezentat de-a lungul timpului fel de fel de investitori israelieni care au făcut investiții și lucrări în Constanța și eu aș fi luat comisioane. Constanța este un loc în care nu prea avem investitori din vestul Europei, ca la Timișoara, ca la Cluj. E adevărat, investitorii israelieni au participat la multe proiecte în care au băgat bani și au finanțat spital, două mall-uri, drumuri, cartierul de locuințe pentru tineri unde sunt eu acuzat în convorbirea cu Făgădău, când îl cert; păi acolo a băgat din buzunarul lui peste 15 milioane de euro ca să facă trei blocuri. Nu în contract cu Primăria, că le-a vândut tinerilor. Sigur, orice cetățean poate să facă o plângere din asta, dar ca instituțiile statului să înceapă să vizeze toți investitorii israelieni dintr-o zonă, mie mi se pare că este o problemă în care ar trebui să fie mult mai atente instituțiile statului”, a mai spus Radu Mazăre.

Întrebat dacă, din acest motiv, investitorii vor evita să mai colaboreze cu Primăria Constanța, edilul a răspuns că deja este o problemă.

„Cel în cauză performează și contractul de drumuri, unde tot finanțează de ani de zile. Și face drumurile de calitate. Nu sunt ca în București unde pun asfalt și peste doi ani de zile e scos. Uite, aici, în Mamaia, e de 12 ani de zile și nu a fost reparată. Acum, deocamdată, nu mai mișcă nimic în contract. M-a informat directorul regiei că a făcut documente în sensul ăsta. Este prima oară în acești 12 ani când nu se lucrează în Constanța”, a spus Mazăre.

Primarul Constanței, Radu Mazăre, și omul de afaceri Avraham Morgenstern, care i-ar fi dat mită 175.000 de euro pentru a-și asigura câștigarea contractului pentru construirea locuințelor sociale din campusul „Henri Coandă”, au fost eliberați din arestul poliției Capitalei miercuri seară, după ce instanța supremă a decis cercetarea lor în libertate, sub control judiciar, decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nefiind definitivă, ea putând fi contestată la aceeași instanță.

Reprezentanții DNA au precizat pentru MEDIAFAX că vor contesta decizia de miercuri seară.

Radu Mazăre este acuzat de procurorii anticorupție că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern – reprezentant al firmei care a construit campusul de locuințe sociale „Henri Coandă” -, pentru a o ajuta pe aceasta să câștige licitația și pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

Mazăre și Morgenstern au fost reținuți marți seară, după audieri la sediul central al DNA.

Potrivit anchetatorilor, Elan Schwartzenberg a fost ales ca intermediar pe traseul banilor de la Morgenstern la Mazăre pentru că se bucura de încrederea celor doi.

Citește și