Prima pagină » Știri » Ce scrie presa internațională despre ÎNTOARCEREA LUI BĂSESCU LA COTROCENI

Ce scrie presa internațională despre ÎNTOARCEREA LUI BĂSESCU LA COTROCENI

Ce scrie presa internațională despre ÎNTOARCEREA LUI BĂSESCU LA COTROCENI
Parlamentul a aprobat luni revenirea lui Băsescu în funcția de președinte, la șase zile după ce CC a invalidat referendumul privind destituirea sa, convocat de majoritatea parlamentară, punând capăt unei lupte politice cu repercusiuni economice, anunță principalele agenții de presă internaționale.

Parlamentul a aprobat luni revenirea lui Băsescu în funcția de președinte, la șase zile după ce CC a invalidat referendumul privind destituirea sa, convocat de majoritatea parlamentară, punând capăt unei lupte politice cu repercusiuni economice, anunță principalele agenții de presă internaționale.

Potrivit procedurii, unul dintre cei nouă judecători ai Curții Constituționale, Ștefan Minea, a anunțat în fața celor două Camere reunite ale Parlamentului „încheierea interimatului asigurat de către președintele Senatului Crin Antonescu și reluarea de către (Traian) Băsescu a prerogativelor constituționale”, relatează AFP, într-un material preluat de publicațiile LE FIGARO, LE PARISIEN și postul paneuropean EURONEWS.

Parlamentarii Uniunii Social-Liberale (USL, coaliția la putere) au anunțat inițial că au decis să boicoteze reuniunea Parlamentului, după care s-au reunit în sală pentru a asigura cvorumul, precizează agenția franceză. Ei ar fi fost chemați la ordine de către premierul social-democrat Victor Ponta, care le-ar fi trimis mesaje SMS din Africa de Sud, unde asistă la o reuniune a Internaționalei Socialiste, potrivit presei locale, citate de AFP. Ponta a oferit asigurări în mai multe rânduri, săptămâna trecută, că majoritatea „nu dorește să întârzie” revenirea lui Băsescu la președinție prin artificii procedurale, chiar dacă premierul român a declarat că decizia Curții este, în opinia sa, „ilegală și nedreaptă”.

Un fost premier liberal, Călin Popescu Tăriceanu (USL) a calificat, de asemena, drept un „abuz” decizia Curții Constituționale (CC) care, în opinia sa, „a ignorat votul unei majorități a românilor”, favorabili destituirii lui Băsescu.

Curtea a decis marți cu o majoritate de șase din nouă judecători că referendumul privind destituirea lui Băsescu nu poate fi validat, din cauza unei participări inferioare pragului minim de 50% plus unu dintre alegătorii înscriși pe liste. Peste 87% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne s-au pronunțat pentru destituirea lui Băsescu.

Președintele de centru-dreapta, care a fost suspendat din funcție de către Parlament la 6 iulie, urmează, totuși, să coabiteze cu majoritatea parlamentară de centru-stânga, condusă de Ponta și Antonescu, conchide AFP.

Agenția REUTERS scrie că Parlamentul a recunoscut luni decizia CC potrivit căreia președintele suspendat Traian Băsescu trebuie să se întoarcă la Cotroceni, punând capăt unei confruntări politice care a condus la o creștere a prețurilor, într-un material preluat de IRISH SUN.

Încercarea alianței de stânga a premierului Ponta de a-l îndepărta din funcție pe rivalul său de dreapta a declanșat critici din partea Uniunii Europene (UE) și Statelor Unite cu privire la respectarea de către Guvernul pe care îl conduce a statului de drept și sistemului judiciar, notează agenția.

CC a invalidat referendumul privind destituirea lui Băsescu din cauza prezentării la urne a mai puțin de jumătate din electorat, chiar dacă 88% dintre cei care au votat s-au pronunțat pentru demiterea președintelui, precizează Reuters.

De asemenea, agenția ASSOCIATED PRESS (AP) scrie că decizia CC de invalidare a destituirii președintelui României a fost aprobată de către Parlament, într-un material preluat de către WASHINGTON POST, postul ABC NEWS și WALL STREET JOURNAL.

 

Citește și