Ce se întâmplă cu amenzile pentru șoferi cresc de la 1 ianuarie

Publicat: 31 12. 2017, 17:59

Una dintre măsurile incluse în OUG aprobată astăzi de Guvern vizează plafonarea punctului de amendă.

„Una din măsurile incluse în ordonanța de urgență aprobată astăzi vizează stabilirea unei valori fixe a punctului-amendă contravențională privind circulația pe drumurile publice. Astfel, pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018, se plafonează punctul-amendă la suma de 145 lei, cât este în prezent, fără a se majora în funcție de salariul minim brut pe economie garantat în plată.

Potrivit OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, amenzile contravenționale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate”, mai informează Guvernul.

Sancțiunile pentru contravențiile auto sunt stabilite de clase, în fucție de gravitatea faptelor și de pericolul social pe care acestea îl prezintă.

Astfel, manevre de schimbare a direcției de mers făcute fără respectarea obligației de semnalizare și nerespectarea semnificației culorii galbene a semaforului, se numără printre faptele sancționate cu amenzi din clasa I, cu 2 sau 3 puncte-amendă.

Pentru nerespectarea semnificației indicatoarelor și marcajelor de obligare sau conducerea autovehiculelor fără a avea trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător de incendii, șoferul va fi sancționat cu amenzile din clasa a II-a, respectiv 4 sau 5 puncte-amendă.

Conducerea unui autovehicul cu un permis expirat sau circulația cu un autovehicul care are defecțiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonoră ori când acestea lipsesc se sancționează cu amenzile din clasa a a III-a, însemnând de la 6 la 8 puncte-amendă.

Amenzile din clasa a IV-a, de la 9 la 20 de puncte-amendă se dau pentru fapte precum circularea cu vehicule al căror termen de valabilitate al inspecției tehnice periodice este expirat sau atunci când șoferii nu au anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.