Ce se întâmplă dacă accesezi telefonul mobil al altei persoane. Cum te sancționează legea, de fapt

Publicat: 24 08. 2024, 10:55
Actualizat: 24 08. 2024, 11:36
Ce se întâmplă dacă accesezi telefonul mobil al altei persoane / sursă foto: Envato

Accesarea unui dispozitiv fără consimțământul unei persoane ar putea atrage sancțiuni grave, arată Capital. Acest aspect ar putea părea „nevinovat” la prima vedere, însă legea arată clar că gestul este ilegal și se sancționează. Iată informațiile mai jos, în articol.

V-ați întrebat vreodată ce ar putea să se întâmple, în condițiile în care accesați telefonul mobil al unei persoane, însă fără să aveți consimțământul său? Acest gest, care ar putea părea „nevinovat” sau banal, atrage sancțiuni grave. În primul rând, este vorba despre încălcarea intimității, dar și accesul ilegal la un sistem informatic.

Citirea unor mesaje sau accesarea unui cont de e-mail, care nu aparțin propriei persoane, atrag consecințe. Pe platforma Tik Tok, Gabriela Ursărescu, avocat, a explicat ce se întâmplă în cazul persoanelor care accesează un asemenea dispozitiv, fără să aibă consimțământul celeilalte persoane. Pătrunderea neautorizată în dispozitiv implică, practic, violarea secretului corespondenței și atrage sancțiune penală.

Vezi și Nevăzătorii români propun Guvernului revenirea la pragul anterior de cotizație pentru pensie. „Maxim 4% dintre cei tineri găsesc un loc de muncă”

Vezi și  Codul Rutier 2024. Gestul banal pentru care șoferii pot primi o AMENDĂ de până la 3.300 de lei

Ce se întâmplă dacă accesezi telefonul mobil al altei persoane

Pentru evitarea problemelor legale, nu trebuie să accesezi telefonul mobil al altei persoane. Indiferent de tipologia de informație accesată, acest aspect reprezintă o încălcare a intimității și, desigur, acces ilegal la un sistem informatic. Respectarea intimității reprezintă o obligație morală pe care fiecare cetățean ar trebui să o aibă. Potrivit Codului Penal, art. 360 – „Accesul ilegal la un sistem informatic”, fapta se pedespește cu închisoarea.

„(1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. (2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani”, se arată în lege.

Sursă foto: Envato