Ce se întâmplă dacă lași mai mult de 15% bacșiș la restaurante sau baruri. „Chichița” din noua lege a bașcișului, intrată în vigoare pe 01.01.2023 în România
Legea care prevede impozitarea bacșișului cu 10% în baruri și restaurante a intrat în vigoare din 1 ianuarie. Bacșișul va apărea pe nota de plată, dar și pe bonul fiscal, iar consumatorii pot face plata cu cardul.
Localurile trebuie să informeze clientul pe nota de plată, înainte de emiterea bonului fiscal, pentru bifarea bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.
Le este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului.
Iată ce se întâmplă în cazul în care bacșișul oferit este mai mare
Cornel Grama, consultant fiscal, a explicat că, clientul poate lăsa bacșiș între 0 și 15% prin completarea acestuia pe nota de plată adusă înaintea eliberării bonului fiscal.
”Aceasta evident poate depăși cei 15% pentru că legiuitorul nu văd să mă limiteze”, a mai spus consultantul fiscal.
Într-o astfel de situație, restaurantul are anumite variante.
Să includă suma rămasă ca venit salarial pentru angajați, caz în care se plătește impozit pe venit, contribuția la sănătate și la pensii.
Să fie introduși în firmă, dar să plătească celelalte taxe pentru ei, cum ar fi TVA, plus alte taxe care se plătesc ulterior, de exemplu impozit pe profit/venit – după caz, potrivit ȘtirideCluj.