Vopsirea ouălor este o tradiție de Paște, iar procesul este simplu. Cumpărați un kit de vopsire a ouălor și apoi le colorați după bunul plac. Totuși, pentru cei care nu au timp există și alte soluții mai rapide, dar nu neapărat sănătoase. Iată despre ce e vorba.
Sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, însă mulți români abia mai au timp să meargă la cumpărături și caută soluții pentru a economisi timp.
Astfel, mulți cumpără ouă deja colorate din magazine, totuși, nu mulți știu că acestea nu sunt cele mai bune alegeri.
Ouăle gata vopsite din supermarket sunt tentante, pentru că sunt deja colorate și fierte tari, deci tot ce trebuie să faci este să le scoți din ambalaj și să le pui într-un coș.
Dar pentru ca ele să strălucească atât de frumos, sunt tratate cu coloranți alimentari.
În general, coloranții alimentari sunt inofensivi deoarece trebuie să îndeplinească anumite standarde de siguranță ale ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și să fie aprobaţi precum coloranţi alimentar sau agenţi de glazurare.
Însă există și substanțe controversate care sunt folosite pentru vopsirea ouălor.
Deși nu sunt interzise, inofensivitatea lor pentru sănătate este pusă la îndoială, iar pe lângă colorantul galben chinolină, care este deja interzis în alte țări, mai sunt incluşi şi așa-numiții coloranți azoici.
Aceştia sunt suspectaţi de a fi cancerigeni și de a provoca reacții pseudoalergice.
De asemenea, un studiu britanic din 2007 a sugerat o posibilă legătură între anumiți coloranți azoici și hiperactivitate la copii.
Deși încă nu există dovezi ale acestei legături, din 2010 producătorii au fost nevoiți să pună anunțul “Poate afecta activitatea și atenția copiilor” pe produsele cu coloranți azoici și galben de chinolină pentru protecția preventivă a consumatorilor.
Coloranții critici sunt caracterizați prin rezistența și luminozitatea speciale și, prin urmare, sunt foarte populari pentru vopsirea industrială a ouălor.
Totuși, puteți evita produsele cu coloranții afectați, trebuie doar să fiți atenți la lista de ingrediente de pe ambalaj, potrivit ZiarulRomanesc.ro.
Coloranții alimentari folosiți sunt enumerați aici ca aditivi.
Românii trebuie să fiţi atenţi în special la următorii coloranți alimentari:
Galben de chinolină (E104);
Tartrazina (E102);
Galben portocaliu S (E110);
Azorubină (E122);
Roșu ponceau (E124 A);
Roșu Allura AC (E129).