Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt, când mănânci mămăligă. Adevărul nebănuit despre alimentul preferat al românilor
În loc de pâine, românii mănâncă mămăligă de cele mai multe ori, însă nu doar pentru că este un preparat gustos, ci și pentru sănătate. Iată cum se poate consuma!
Mămăliga este una dintre tradițiile românilor și totodată, un aliment nelipsit de pe mesele de Sărbători sau în perioada de iarnă.
Mămăliga merge perfect cu sarmalele, tochitura sau cu brânza cu smântănă, dar poate la fel de bine să fie mâncată și cu alte preparate, ca ouă ochiuri, fasole sau ciulama de ciuperi.
De asemenea, există și superstiții legate de acest preparat culinar, de exemplu, în Maramureș se spune că femeile care mănâncă des mămăligă sunt mai fertile și nu vor îndura chinurile nașterii.
Și pentru sportivi ar fi bună după ce termină antrenamentul, deoarece ar ajuta la creșterea masei musculare.
Cât de benefică este mămăliga pentru corpul tău
„E adevărat, mămăliga are un indice glicemic mai redus, însă asta nu o face un aliment-minune care să te scape de diabet.
Doar atunci când este asociată cu alimente sănătoase, bogate în vitamine și minerale, fibre, proteine și alți nutrienți importanți putem spune că are un oarecare efect benefic”, a spus Dr. Mihaela Bilic.
Totodată, aminoacizii din porumb ar putea reduce într-o anumită măsură nivelul de zahăr din sânge, însă într-o alimentație haotică, pofticioasă am spune, dulciurile își găsesc frecvent locul iar efectul benefic este anulat instantaneu.
De mult, când mămăliga era consumată în trecut în cantități mari, din cauza sărăciei, a dus la apariția pelagrei, o boală caracterizată prin piele foarte uscată și aspră, cu iritații și crăpături dureroase.
De asemenea, preparatul este și o sursă de betacaroten, iar cercetările au aratată că este mai ușor de digerat carotenul din mălai spre deosebire de cel din morcovi sau spanac.
Acest preparat culinar sprijină dezvoltarea bacteriilor beneficie din intestine, putând preveni afecțiuni grave cum este cancerul de colon, potrivit Csid.ro.
„Foarte important de amintit este faptul că mămăliga nu conține gluten (folosit frecvent ca aditiv în prepararea pâinii, pentru a ajuta la creșterea produselor de panificație, face aluatul pufos, elastic), deci poate fi consumată chiar și de către persoanele care au intoleranță la această proteină și poate fi servită atât caldă, cât și rece”, a mai spus Mihaela Bilic.