Prima pagină » Știri » Ce se întâmplă la Universitatea de Medicină: Ilegalități, abuzuri și o luptă crâncenă umefistană pentru rectorat 

Ce se întâmplă la Universitatea de Medicină: Ilegalități, abuzuri și o luptă crâncenă umefistană pentru rectorat 

Ce se întâmplă la Universitatea de Medicină: Ilegalități, abuzuri și o luptă crâncenă umefistană pentru rectorat 

Dr. Viorel Jinga, candidat pentru funcția de rector al UMF 

Termenul „umefistan” a fost lansat de președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, în cadrul unei dezbateri publice din 2017 care a avut loc la Comisia pentru Sănătate a Camerei Deputaților. 

Acesta a explicat că termenul desemnează grupul restrâns al persoanelor care conduc universitățile de Medicină și Farmacie (UMF) și care ar avea monopol inclusiv pe funcțiile de conducere din cadrul spitalelor. 

În prezent, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” sunt organizate alegeri pentru funcția de rector iar unul dintre candidați este dr. Viorel jinga care se prezintă în proiectul managerial depus drept o persoană care respectă următoarele valori esențiale pentru o persoană care candidează pentru această funcție: „sinceritatea, onestitatea și simțul adevărului”. De asemenea, acesta își exprimă și dorința de „transparență managerială totală”, potrivit direct24.ro

Doctorul Viorel Jinga deține un site unde prezintă informații despre cariera lui medicală încă de la începuturi: „de mic copil, când eram întrebat ce vreau să mă fac atunci când voi fi mare, aveam un singur răspuns: medic”. 

Însă dr. Viorel Jinga a devenit cunoscut publicului larg abia în 2016 când a devenit prorector. 

Potrivit ziarmedical.ro, unul aspectele importante ale cariere sale este dotarea cu un aparat de litotripsia extracorporeală în august 2018 a Clinicii de Urologie de la Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele”, pe care o conducea la vremea respectivă. Însă în cadrul Institutului Clinic Fundeni se folosea un astfel de aparat de câțiva ani. 

Cariera profesională 

Dr. Viorel Jinga a absolvit Facultatea de Medicină Generală – Institutul de Medicină și Farmacie București, sesiunea septembrie 1988.

Ulterior, acesta și-a început programul de stagiatură conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 475 din 4 mai 1990, articolul 3, alineatul 1: „absolvenţii facultăţilor de medicină şi farmacie, promoţiile 1987 şi 1988, vor efectua cu începere de la 1 mai 1990 un ultim stagiu la alegere, după care se vor prezenta la concursul de secundariat din luna octombrie 1990”.

De asemenea, potrivit aceleiași Hotărâri, la articoul 1 alineatul 3 se prevede că în urma promovării examenului de secundariat: „Alegerea posturilor se face pe ţară, în ordinea mediilor. Medicii şi farmaciştii care nu au ocupat posturi de secundar vor alege posturile de medicină generală, pediatrie, stomatologie şi farmacie în limita locurilor aprobate pentru fiecare judeţ, în ordinea mediilor obţinute la concursul de secundariat.”

Prin urmare, dr. Viorel Jinga este încadrat în specialitate în funcție de locurile disponibile. 

Acesta, făcând parte din promoția 1990, ar fi beneficiat de un stagiu la alegere de 6 luni începând cu data de 1 mai 1990, urmând să finalizeze stagiatura în septembrie 1990 iar în octombrie 1990 să participe la examenul de secundariat. Ulterior, pentru a deveni medic specialist, dr. Viorel Jinga ar fi trebuit să ocupe un post de pregătire în urologie și să figureze angajat pe perioadă nedeterminată în cadrul Spitalului Clinic „Prof. Dr. Th. Burghele”, însă conform adeverinței nr.11165/06.12.2007 eliberată de spital, dr. Jinga Viorel figurează angajat cu contract de muncă perioadă nedeterminată începând cu data de 01.01.2005, ceea ce ridică întrebarea justă dacă au fost scoase posturi pentru a putea desfășura secundariatul în urologie în cadrul acestui spital.

 Potrivit legii, ordinul nr.1214 din 24 septembrie 1993 privind înființarea rezidențiatului ca formă de pregătire în specialitate a medicilor și farmaciștilor, potrivit articolului 18, alineatul 1-4 după terminarea secundariatului, medicii pot participa la examenul de obținere a titlului de medic specialist și ocupare a postului obținut prin concursul de secundariat, relatează direct24.ro. 

Astfel, pe de-o parte, dacă doctorul ar fi promovat concursul de secundariat, ar fi putut participa la examenul de obținere a titlului de medic specialist începând cu data de 01.01.1994.

Însă, potrivit CV-ului, ân perioada 1994-1998 a obținut titlul de medic primar (prin Ordinul nr. 694/1998) deoarece promovase examenul susținut în sesiunea iunie 1998 (conform adeverinței VIII B/12021 din 21.01.2000).  Dar, pentru a promova acest examen, era necesară o vechime în specialitate de 5 ani certificată prin ocuparea unui post. Totuși, conform adeverințelor eliberate de spital, contractul său de muncă pe perioadă nedeterminată începe în 2005. 

Pe de altă parte, există și posibilitatea ca dr. Viorel Jingă să fi profesat ca medic urolog la un alt spital, desfășurându-și secundariatul în Spitalul clinic „Dr. Th. Burghele”. 

„În acest caz însă, după obținerea titlului de medic specialist ar fi trebuit să ocupe postul respectiv pentru a putea beneficia de vechime ca medic specialist și a putea promova examenul de medic primar. Conform adeverinței eliberate de Spitalul Th. Burghele, dr. Jinga beneficiază de contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată începând cu anul 2005 – aspecte certificate prin adeverința nr.20199/19.12.2017. astfel că nu se explică cum ar fi putut să aibă vechime, să-și desfășoare activitatea în Spitalul mai sus menționat și de asemenea să figureze și pe postul pe care l-a ocupat”, scrie direct24.ro. 

Datorită faptului că dr. Viorel Jinga deține titlul de medic primar, a putut fi promovat mai întâi drept conferențiar și ulterior drept profesor universitar. 

Ulterior, începând cu luna martie 2016, prof. univ. dr. Viorel Jingaa ocupat funcția de prorector cu probleme studențești, în cadrul consiliului de administrație al UMFCD.

În prezent după 4 ani de ocupare a funcție de prorector, acesta candidează pentru funcția de rector. 

În planul managerial depus, dr. Viorel Jinga punctează câteva probleme: 

  • „în cadrul unei tendințe tot mai evidente de dezvoltare a abordărilor centrate pe student și a metodelor de predare interactive, la unele discipline persistă pe alocuri unele redundanțe sau legături fragile cu abilitățile și competențele necesare pe piața muncii”;
  • „organizațiile studențești reprezentative au un sprijin moderat în diseminarea opiniilor /luărilor de poziție”.

Dar prezintă și câteva îmbunătățiri pe care dorește să le realizeze în mandatul de rector: 

  • „optimizarea sistemelor suport pentru studenți (burse, mobilități, tutorat, asociații studențești, consiliere și orientare în carieră, Alumni)”;
  • „dezvoltarea și consolidarea relaţiilor cu studenţii”. 

De reamintit este faptul că dr. Viorel Jinga ocupase timp de 4 ani funcția de prorector cu probleme studențești, însă nu a reușit să soluționeze problemele pe care vrea să le rezolve în mandatul de rector.

 

Autor

Citește și