Prima pagină » Știri » Ce se poate întâmpla când răspundeți la numere de telefon necunoscute

Ce se poate întâmpla când răspundeți la numere de telefon necunoscute

Ce se poate întâmpla când răspundeți la numere de telefon necunoscute
Escrocii și-au sofisticat metodele prin care își păcălesc victimele. Metoda accidentul este una dintre cele mai eficiente țepe și are loc prin telefon.

Pretind că cineva apropiat a avut un accident, apoi se prefac că vi-l dau la telefon, ca să vă ceara bani printre lacrimi, pentru a scăpa de un presupus dosar penal. Doar în Mureș, într-o singură săptămână nouă persoane au fost păcălite să transfere bani într-un cont, relatează Știrile ProTV.

O femeie din Târgu Mureș nu și-a pus niciun semn de întrebare în clipa în care a primit un telefon și a aflat că baiatul ei ar fi avut un necaz.

„La ora 3 și 20 m-a sunat cineva că copilul a lovit pe cineva, un copil, mi-a zis că fiul dumneavoastră a avut un accident și neapărat într-o oră trebuie să trimiteți 300 de milioane, că dacă nu îl inchidem pe fiul dumneavoastră”, povestește o femeie din Târgu Mureș.

Infractorii și-au jucat atât de bine rolurile, încât au convins-o pe femeie că vorbește pe rând chiar cu fiul și cu nora ei.

„A zis: stati să vă dau pe fiul dumneavoastră, și plângea, dar exact așa ca băiatul. Stați că vă dau pe nevastă-sa. Așa plângea ca și ea, nu știu ce voce au făcut”, mai spune victima escrocilor.

Disperată, femeia a reacționat imediat și a apelat la ajutorul rudelor ca să facă rost de banii ceruți: 30.000 de lei.

„Făptuitorul mizează pe impactul emoțional al victimei, face referire la un accident în care e implicat o rudă, fiu, fiică. Am date în care în anumite cazuri de apel în fundal se auzeau plânsete și atunci bineînțeles victimele dau curs”, explică Viorel Rădulescu, șef adjunct la Poliția Târgu Mureș.

Polițiștii avertizează sa nu cedăm ușor păcălelilor la telefon și să verificăm la 112 dacă într-adevăr un apropiat a pățit ceva. Escrocii, unii dintre ei aflați în închisori, au învățat să fie tot mai convingători.

„Pentru a se asigura că persoana înșelată nu ia legătura cu membrul familiei, autorul solicită și un număr de telefon mobil, contactează pe telefonul mobil și ține în permanență pe victimă până aceasta ajunge la unitatea bancară și virează banii în contul indicat”, explică Alexandru Câmpeanu, șef adjunct IPJ Mureș.

În cazul femeii din Târgu Mureș, polițiștii au reușit să recupereze suma înainte ca banii să fie ridicați de hoți.

Citește și