Ce se va întâmpla cu cardul de sănătate după apariția cărții electronice de identitate
„Unificarea cardulului de sănătate cu cardul de identitate era prevazută de legea 95/2006. Nu e vorba de vreo schimbare de direcție ci se pun în practică prevederile acelei legi. La momentul respectiv nu s-a putut merge pe un document unificat din motive tehnice, de aceea s-a prevăzut că undeva în viitor se va face acest lucru, ceea ce acum se face. Cardurile actuale, care au valabilitate de cinci ani, rămân în vigoare. Deci va fi o perioda de tranziție în care vor circula ambele documente. Din punct de vedere economic este o eficientizare de costuri. În același document va inclus și cipul cu informații care sunt incluse acum pe card. Nu știu să vă spun dacă va fi în același cip cu datele personale pe buletin sau dacă vor fi două cipuri în același suport de plastic”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Augustus Costache.
Precizarea vine în contextul Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publice un proiect de lege privind punerea în circulație a unui nou document de identificare, cel electronic. Potrivit proiectului de lege, carte electronică de identitate vor avea și minorii, aceasta urmând să înlocuiască și cardul de sănătate.
„Titularul unui document electronic se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educație etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interacțiunii cu autoritățile publice, prin creșterea calității și accesibilității serviciilor publice. Textul propus prevede posibilitatea obținerii unei cărți de identitate simple de către persoanele care, din motive religioase sau de conștiință, refuză în mod expres obținerea unei cărți electronice de identitate. Opțional, cartea de identitate simplă sau cartea electronică de identitate se poate elibera înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinți”, transmite Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Astfel, de la data realizării condițiilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, cartea de identitate simplă și cartea electronică de identitate se eliberează cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani; cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani; cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.
Cartea electronică de identitate conține date în format tipărit sau în format inscripționat prin tehnici speciale, date în format electronic, precum și elemente de particularizare și de siguranță, informează ministerul.
În formatul electronic vor apărea: datele din formatul tipărit (numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia, data și locul nașterii titularului, semnătura olografă a titularului, imaginea facială, C.N.P.-ul, adresa de domiciliu), cu excepția semnăturii olografe a titularului; prenumele părinților titularului; un certificat și, după caz, certificate calificate, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 455/2001; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.
„Prin proiect se propune modificarea conceptului anterior privind conținutul de date al cărții electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informațiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate. Astfel, „funcționalitatea” de card de sănătate va fi asigurată de certificatul digital emis de MAI, înscris în cip. Cardul național de sănătate își încetează valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronică de identitate”, susține MAI.
Potrivit proiectului, producerea cărților electronice de identitate, a cărților de identitate simple, a cărților electronice de rezidență și a cărților de rezidență se realizează, centralizat, de Imprimeria Națională. Personalizarea documentelor se va realizeaza, centralizat, în Centrul Național Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
„Imprimeria Națională este abilitată să achiziționeze și să pună la dispoziția structurilor Ministerului Afacerilor Interne responsabile, precum și a Ministerului Afacerilor Externe, echipamentele și produsele software necesare pentru punerea în circulație și personalizarea cărților electronice de identitate, a cărților de identitate simple, a cărților de identitate provizorii, a dovezilor de reședință, a cărților electronice de rezidență și a cărților de rezidență”, se arată în proiectul de lege.
Punerea în circulație a cărții electronice de identitate și a cărții de identitate simple se realizează, în mod eșalonat, în termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei cărți electronice de identitate sau a primei cărți de identitate simple.
Scopul proiectului de lege este de a facilita accesul cetățenilor la servicii electronice și de a contribui la dezvoltarea conceptului de „administrație electronică”. „Reglementările propuse vizează asigurarea premiselor necesare punerii în circulație a unui nou document de identificare – electronic – care să asigure, cetățenilor, garanții suplimentare de securitate, iar instituțiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document”, susține MAI.
Propunerile cu privire la acest proiect de act normativ pot fi trimise pe adresa de e-mail transparenta@mai.gov.ro, în termen de 10 zile.