„Palatul Telefoanelor este o clădire a cărei stare nu este una tocmai bună. Am avut mai multe discuții privind acest imobil, dacă vom investi sau nu în clădire. Anul trecut am inițiat licitația pentru vânzarea acestui imobil, care a expirat, și Palatul Telefoanelor nu s-a vândut. Dacă vom vinde în acest an nu vă pot spune, urmează să discutăm în Consiliul de Administrație pe acest subiect și, dacă se decide în acest sens, licitația va fi reluată. În prezent, pe agenda noastră nu figurează ca prioritate vânzarea imobilului”, a afirmat Beckers.
În 2005, Palatul Telefoanelor a fost reinaugurat în urma finalizării unui proces de renovare început în 1995 și care s-a ridicat la opt milioane de euro.
„Palatul Telefoanelor face parte din patrimoniul arhitectonic național și este una din clădirile emblematice ale Capitalei. În timpul operațiunilor de renovare a fost consolidată structura rezistență, au fost reabilitate fațadele și spațiile de la parter și etajul opt, care constituie obiect de patrimoniu. De asemenea, au fost modernizate și reconfigurate toate celelalte spații cu destinație tehnică și de birouri”, a declarat, în mai 2005, fostul director tehnic al Romtelecom, Silviu Vasile Cazacu.
Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) a anunțat, în septembrie 2014, că a scos la vânzare Palatul Telefoanelor și alte două proprietăți din apropiere la un preț de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, fără TVA, ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietăți imobiliare.
Cu un preț de pornire de 10,7 milioane de euro, Palatul Telefoanelor este o clădire construită în stilul art deco și are un teren de 1.893 metri pătrați și o suprafață utilă de 12.000 metri pătrați.
Ulterior anunțului, fostul ministru pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea, s-a arătat „un pic surprins” că executivul Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) nu a informat ministerul în legătură cu acest demers.
Două luni mai târziu, Telekom România Communications a anunțat că a primit oferte pentru cumpărarea Palatului Telefoanelor, iar după verificarea documentelor acestea vor fi transmise Ministerului Culturii, care are drept de preempțiune la preluarea imobilului în numele statului.
Termenul pentru depunerea ofertelor a expirat la 20 octombrie.
Palatul Telefoanelor se află pe lista monumentelor istorice din anul 2004.
Potrivit legii, clădirile monument istoric pot fi vândute numai după permiterea exercitării dreptului de preempțiune al statului. În cazul în care Ministerul Culturii exercită acest drept în termenul prevăzut de legislație, dreptul se transferă autorității locale.
Anul trecut, grupul Telekom România a obținut 25,6 milioane de euro din valorificarea activelor vechi și colaterale, din care 11,6 milioane de euro din vânzarea unui număr de 28 de active, fondurile fiind utilizate pentru investițîi.
„Pentru acest an estimăm că veniturile obținute din valorificarea activelor vechi și colaterale se vor situa între 25 și 29 milioane de euro. Prin acest proces, Telekom România obține fonduri pentru investiții și poate reduce costurile operaționale”, a arătat Beckers.