Ce se va întâmpla cu plafonul pentru indemnizația de creștere a copilului de la 1 ianuarie 2016
Rovana Plumb a fost întrebată, marți, de jurnaliști, când va fi eliminat plafonul indemnizației maternale, aceasta spunând că din ianuarie 2016.
„Lucrăm la un pachet integrat de servicii pentru copii și, în cadrul lui, avem prevăzută eliminarea plafonului de 3.400 de lei”, a spus ministrul Muncii.
De asemenea, Rovana Plumb a spus că se lucrează și la o nouă lege a salarizării, astfel încât să fie eliminate anumite anomalii. De exemplu, odată cu creșterea prognozată a salariului minim, de 1.200 de lei, anul viitor, va fi depășit nivelul minim de salarizare a personalului cu studii superioare.
„Va urma, în perioada verii, un calendar clar care va fi stabilit cu ordonatorii principali de credite și cu partenerii sociali, în vederea adoptării noii legi a salarizării care stabilește foarte clar modul în care angajații vor fi motivați în sistemul bugetar astfel încât să se elimine ca urmare a creșterii salariului minim pe economie suprapunerea salariilor între diferitele clase”, a anunțat Plomb.
Ea a adăugat că raportul dintre salariul minim și salariul minim pentru personalul cu studii superioare va fi 1/18.
În prezent, indemnizația pentru creșterea copilului este de 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni. Cuantumul ei nu poate însă depăși 3.400 de lei, în cazul celor care optează pentru un concediu de un an de creșterea copilului, respectiv 1.200 de lei, în cazul unui concediu de doi ani.
Părinții au posibilitatea să opteze pentru un concediu de doi ani pentru creșterea copilului, dar cu o indemnizație maximă plafonată la 1.200 lei sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizație maximă de 3.400 de lei și cu o primă lunară de 500 de lei pentru întregul interval de până la 24 de luni.