Prima pagină » Știri » Ce se va întâmpla cu TVR 2

Ce se va întâmpla cu TVR 2

Ce se va întâmpla cu TVR 2
Claudiu Săftoiu, președintele-director general al Societății Române de Televiziune (SRTv), a declarat, joi, că TVR 2 va difuza până la 57% conținut cultural (inclusiv filmele de artă și educative) și își va păstra denumirea, întrucât Legea de funcționare a Televiziunii Române impune acest lucru.

Claudiu Săftoiu, președintele-director general al Societății Române de Televiziune (SRTv), a declarat, joi, că TVR 2 va difuza până la 57% conținut cultural (inclusiv filmele de artă și educative) și își va păstra denumirea, întrucât Legea de funcționare a Televiziunii Române impune acest lucru.

Claudiu Săftoiu a participat la ședința de joi a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), pentru a prezenta membrilor CNA detalii despre noile grile ale TVR 1, TVR 2 și TVR Internațional.

Potrivit lui Claudiu Săftoiu, noile grile sunt „rodul acțiunii noului Comitet Director” și sunt „într-un deplin acord” cu ceea ce poate oferi în acest moment Televiziunea Română.

Membrul CNA Narcisa Iorga – care a insistat în ședința din 18 aprilie ca Săftoiu să fie invitat să prezinte noile grile și în special noua grilă a TVR 2, care ar urma să preia misiunea fostului TVR Cultural – a spus, joi, că noile grile ale TVR au fost puse în funcțiune deși nu exista aprobarea CNA în acest sens.

„Dumneavoastră ne-ați prezentat cu toată responsabilitatea, în decembrie, intenția de a prelua pe TVR 2 misiunea culturală a TVR Cultural, motivând astfel o forțare a situației că din motive economice sunteți nevoit să închideți TVR Cultural. Am văzut că ați început noile emisiuni pe toate canalele TVR fără să aveți acceptul CNA și fără să vă îndepliniți promisiunea cu privire la preluarea misiunii TVR Cultural pe TVR 2”, i-a spus Narcisa Iorga lui Claudiu Săftoiu.

Săftoiu a spus că, începând de la 1 martie, în mod treptat, noua grilă a TVR a fost pusă în funcțiune. „Această grilă s-a dezvoltat pe emisiuni brand, la care se adaugă producții în premieră. Acest lucru s-a petrecut treptat. Nici nu era posibil altfel. Este vorba despre o gradualizare a acestui efort financiar (…) Informarea către CNA cu privire la completarea cu noi producții a grilelor vine la momentul oportun”, a spus Claudiu Săftoiu.

El a mai spus că TVR 2 are un conținut cultural de 42,3%, procentul crescând până la aproximativ 57% dacă se adaugă și filmele de artă și educaționale pe care această televiziune le difuzează.

„Este de datoria noastră să informăm nu numai membrii CNA, ci și publicul că documentarele, filmele, interviurile cu marile personalități se află în grila semnificativ culturală a TVR 2”, a spus Claudiu Săftoiu, precizând că TVR difuzează și un jurnal cultural, dar și un magazin cultural zilnic – „România frumoasă”. „Acestea sunt eforturile pe care le-am făcut pentru a recupera comoara de producție culturală de la TVR Cultural către TVR 2, canalul dedicat culturii, educației și tineretului”, a mai spus Săftoiu.

Prezentă la ședința CNA de joi, Irina Radu, care conduce Direcția Programe din TVR, având atribuții de director, a declarat că nu este sustenabilă din punct de vedere financiar, în acest moment, o televiziune culturală.

„Nu cred că se poate face în momentul ăsta un canal doar cultural, atât timp cât trebuie să trăim și din publicitate și avem datorii, nu ne putem permite să avem doar 0 (audiență, n.r.)”, a spus Irina Radu, precizând că se încearcă realizarea unui echilibru între programe care aduc audiență și „o brumă de bani” și emisiunile care fac parte doar declarativ din intenția de vizionare a publicului. „Dacă vreau să ating un public și să îi arăt și altceva, trebuie să am un bazin căruia să mă adresez. Degeaba fac cultură, dacă în față am 10 oameni”, a mai spus Irina Radu.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga l-a întrebat pe Claudiu Săftoiu dacă a renunțat la ideea de a redenumi TVR 2 în TVR 2 Cultural.

În acest sens, Claudiu Săftoiu a spus că Legea numărul 41 din 1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Televiziune conține denumirea TVR 2. „Este prin lege organică stipulat numele acesta, iar, în ceea ce privește translatarea conținutului, sper că am reușit să vă aducem argumentele satisfăcătoare”, a mai spus Săftoiu.

Pe de altă parte, Christian Mititelu, membru al CNA, le-a făcut câteva sugestii reprezentanților TVR. „Eu mă tem de o creștere vertiginoasă a procentajelor de emisiuni culturale, dacă vorbim doar de creșteri cantitative”, a spus Mititelu. El a precizat că emisiunile difuzate de TVR Cultural erau prea lungi și avea un ritm care nu se mai potrivea acelei categorii de telespectatori la care vrea TVR să ajungă.

„Cred că e nevoie de o abordare diferită, mult mai nuanțată, când vorbim de personalități. În general, aceste emisiuni erau strict elogioase. Nu se mai practică genul acesta, nu o să auziți niciunde numai tămâieri și laude (…) Iar unele aveau și o tentă de narcisism și chiar și în grila nouă să fiți atenți să nu aveți emisiuni în care moderatorul tinde să vorbească mai mult decât invitatul”, a mai spus Mititelu.

Claudiu Săftoiu l-a asigurat că preocuparea echipei TVR „referitoare la stilistica emisiunilor culturale este constantă și activă”. „Și sperăm să se constate pe grila TVR 2 (…) Critica făcută, referitor la emisiunile narcisiste, este un beteșug pe care sper eu să-l facem din ce în ce mai puțin prezent”, a mai spus Săftoiu.

La rândul său, Radu Călin Cristea, membru al CNA, i-a spus lui Claudiu Săftoiu că un membru al Consiliului de Administrație din TVR i-a „reproșat tot felul de bazaconii”, potrivit cărora Cristea ar „obstrucționa” TVR. Radu Călin Cristea (care anul trecut a ocupat pentru o scurtă perioadă funcția de director general interimar al TVR și ulterior a fost angajat al televiziunii publice, n.r.) i-a mai spus lui Claudiu Săftoiu că poate conta „pe o poziție extrem de echilibrată” a sa.

De asemenea, Cristea le-a recomandat reprezentanților TVR ca emisiunile difuzate pe TVR News să fie subtitrate în limba română și „să fie atenți cu obligația care trimite la faptul că o emisiune este în reluare sau în direct”.

După ieșirea din sala de ședințe a reprezentanților TVR, membrii CNA au aprobat, cu unanimitate de voturi, noile grile ale TVR 1, TVR 2 și TVR Internațional.

Totuși, Narcisa Iorga a atras atenția că din grila depusă la CNA nu reiese că TVR 2 are un procent de 42,3% emisiuni culturale. „Dacă ne uităm la grila TVR 2 din 15 martie, conținutul cultural era de 15%. Hai să ne uităm și noi ca instituție că, datorită presiunii pe care am pus-o pe președintele-director general al TVR, reușește să își țină promisiunea față de public”, a mai spus Iorga.

„Dacă ne concentrăm numai pe măsurători mecanice, nu rezolvăm absolut nimic”, a spus, în schimb, Christian Mititelu.

Citește și