Premierul României, Ludovic Orban, a susținut duminică, 15 noiembrie, la o zi după tragedia din Piatra Neamț, în urma căreia 10 pacienți internați la ATI și-au pierdut viața, că spitalele care funcționează fără autorizație de incendiu ar trebui să facă investiții pentru a putea obține toate avizele necesare funcționării.
Ludovic Orban a susținut în cadrul unei conferințe de presă că unitățile spitalicești a căror infrastructură nu permite implementarea tuturor normelor necesare pentru obținerea autorizației din partea ISU și DSP trebuie să facă investiții pentru a face modificările necesare.
„Toate spitalele trebuie să efectueze investiții care să permită respectarea regulilor de protecție împotriva incendiilor și alte reglementări. Soluția este să efectueze modificări care să respecte aceste norme”, a declarat Orban.
De asemenea, acesta a vorbit și despre informația potrivit căreia la Spitalul Județean de Urgență Neamț au fost făcute modificări de structură la secția ATI fără să fie obținut avizul de funcționare din partea DSP.
„S-au efectuat lucrări de construcție. Acolo au fost mutați pacienții de la Secția ATI care era la etajul trei, la etajul doi. Este clar că nu au avut niciun fel de aviz din partea DSP… Dar aceste lucruri sunt cunoscute. Există o anchetă în curs, care este preluată de Parchetul General. Am solicitat tuturor specialiștilor care se implică în astfel de anchete să colaboreze și să-și pună la dispoziție întreaga expertiză și să susțină ancheta ca să se deruleze cât mai puțin posibil”, a declarat prim-ministrul.
Prefectul județului Neamț, George Lazăr, a vorbit duminică, 15 noiembrie, în cadrul ediției speciale a emisiunii GÂNDUL LIVE, despre tragedia de la Spitalul Județean de Urgență Neamț, care a avut loc sâmbătă seară, în jurul orei 19:00. George Lazăr a subliniat faptul că ancheta se află în desfășurare, fiind condusă de Parchetul General, iar momentan toate teoriile sunt doar supoziții până la stabilirea cauzei exacte.
„Ce pot să vă spun în acest moment, din datele de aseară, de azi-noapte, de azi-dimineață, din discuțiile pe care le-am avut cu cei de la IGSU care au intervenit la fața locului, se pare că secția ATI care era la etajul trei a fost mutată în cursul zilei de sâmbătă, de pe etajul 3 pe 2, iar la etajul 2 s-au făcut mici lucrări în regie proprie de către spital, există și această suspiciune sau posibilitate ca acele lucrări să nu fi fost avizate sau să fi fost făcute în regie proprie, dar nu lucrări de calitate și aceea să fie sursa principală de izbucnire a incendiului. Dar această teorie este o supoziție la momentul actual”, a explicat George Lazăr.
De cealaltă parte, președintele Consiliului Județean Neamț susține exact contrariul.
Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a vorbit în cadrul ediției speciale a emisiunii GÂNDUL LIVE, de duminică, 15 noiembrie, despre tragedia care a avut loc la SJU Piatra Neamț. Acesta a susținut că secția ATI nu a fost extinsă.
„Nu există nicio extindere a secției ATI. Secția ATI este organizată pe două etaje: etajul 2 și etajul trei. Cu o zi înainte de a se întâmpla această tragedie, câțiva pacienți de pe etajul 3 au fost duși într-un salon de pe etajul 2 pentru a fi toți 16 pacienți, pentru că atâția erau pe ATI, să fie în aceste două saloane de câte 8 pentru a fi monitorizați și supravegheați toți, la un loc. Ambele secții sunt cu avizele la zi și nu s-a făcut nicio modificare și nicio suplimentare fără avize. Cei care vorbesc astfel de trăznăi, vor doar să politizeze. (…) Noi lucrăm pe o infrastructură spitalicească de anii ’60 iar noile norme ale ISU presupun modificări imposibile, dacă mă întrebați pe mine. Există sistemul normal (n.r. pe secția ATI), cu extinctoare și un proiect la care… Nu există un sistem (n.r. special) în 90% din spitalele din România pentru că infrastructura pe care noi trebuie să o contruim pentru a pune la punct acest sistem presupune modificări complete a infrastructurii spitalicești pe care o avem astăzi. Noi lucrăm la proiectul ăsta de un an de zile pentru avizarea ISU și pentru a face modificările, dar ceea ce are nevoie un spital pentru a funcționa, și avem această autorizație de la ISU, o avem”, a declarat acesta.