„Părerea mea este că se vor întoarce foarte mulți din Marea Britanie, români de-ai noștri care lucrează acolo și aici nu prea sunt posibilități ca să îi angajeze și șomajul va crește foarte mult. A doua problemă va fi cu lira sterlină, evident, că văd că s-a devalorizat puternic de tot. Și cu NATO va fi problemă. Chiar dacă e să rămână în NATO… Deci una e Uniunea Europeană și alta este ca să fii și în sistem NATO… Rușii sunt aproape”, a declarat un bucureșean, după ce datele oficiale ale refrendumului au arătat că Marea Britanie va părăsi U.E.
Un altul spune că efectele se vor resimți asupra euro, iar locurile de muncă vor fi tot mai puține, în timp ce sunt voci care susțin că România ar trebui să își reconsidere poziția față de Uniunea Europeană. „Chiar ar trebui să ieșim și noi, pentru că ne-ar fi mult mai bine și mai necesar pentru țara noastră, așa cum toate țările s-au organizat și multe nu sunt în U.E. Eu cred că s-au dezvoltat mult mai bine decât suntem noi, acum, la ora actuală”, este o altă opinie.
Premierul Dacian Cioloș a declarat, vineri, că nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care le au românii care muncesc în Marea Britanie și că nu va exista un impact semnificativ, pe termen scurt asupra economiei.
Daniel Dăianu, membru al Consiliul de Administrație al BNR, a declarat că rezultatele referendumului din Marea Britanie sunt „un punct de inflexiune”, implicațiile fiind nu numai economice, ci și geopolitice.
„E un punct de inflexiune. Implicațiile sunt nu numai economice, ci șI geopolitice. Regatul Unit este nu numai o economie mare, cu un centru financiar global, dar are un rol cheie în politica de securitate. Să vedem ce va fi cu Regatul, dacă va rămâne unit”, a spus Daniel Dăianu, În opinia lui, referendumul nu înseamnă nici dispariția de pe harta economică a Marii Britanii și nici nu va însemna legăturile strânse ale UE rupte cu UE.
„Deja scoțienii vor un nou referendum. Situația acestui referendum in Regatul Unit trebuie judecat pentru a interpreta rezultatul șI dintr-o altă perspectivă. UK nu face parte din zona euro. Este o funcționare nesatisfăcătoare a instituțiilor de ansamblu”, a remarcat Dăianu.
În ceea ce privește România. Dăianu nu crede că ieșirea Marii Britanii înseamnă destrămarea proiectului european.