Ce spun românii din Marea Britanie despre Brexit: A fost și este o necunoscută generală
This browser does not support the video element.
Vă prezentăm părerile unor români stabiliți în Marea Britanie:
Cristian Stancu, român din Țara Galilor
„Intențiile noastre sunt să rămânem aici, nu vrem să ne întoarcem în România, ăsta a fost gândul cu care am plecat. Vrem să trăim aici, ne-am acomodat foarte bine la viața de aici. După 31 ianuarie nu se va schimba nimic până pe 31 decembrie. Totul rămâne la fel, dreptul de muncă e același. Condițiile de călătorie sunt la fel, cu actul de identitate din țara ta. În Marea Britanie sistemul te ajută să faci totul simplu – să nu pierzi timpul, nu trebuie să te învoiești de la muncă pentru o problemă personală, utilități, alocație copil etc. Totul se face fie online ..fie, în cel mai rău caz, prin poștă”.
Andreea Groenendijk-Deveau, jurnalistă din Londra
„Lumea este destul de plictisită. Oamenii cu care vorbesc eu îmi spun că, dacă mai aud o data cuvântul Brexit, o să înnebunească pur și simplu. Chiar și cei care au votat să rămânem vor să se termine povestea. Nu s-a mai întâmplat nimic în țara asta de patru ani, se vb doar de Brexit – nu se fac investiții, nu se mișcă nimic. Lumea rămâne unde se află. A devenit clar că nu se întâmplă nimic cu cei care sunt deja stabiliți aici. Sunt din când în când întrebări de tipul – ce tb să facem? Ne tb ceva documente speciale? Vom mai avea voie să lucrăm aici? Imediat li se răspunde de alți români – nu ai de ce să îți faci griji, fă/ți treaba, se va lucra ca și până acum. E greu să ne dăm seama la nivel de detaliu ce se va întâmpla cu românii care locuiesc în MB.Probabil vor mai trece doi – trei ani până ce lucrurile astea se vor clarifica. Nu ne este nici nouă clar dacă va fi nevoie de un bulletin care spune că ai dreptul de reședință, ceea ce s-a tot discutat în presă. Nimeni nu e amenințat cu plecare forțată, deportare sau pierderea jobului – nimic de genul acesta.
Maia Bondici, jurnalistă din Londra
„Când vine vorba de imigranți, de români în special, e clar că urmează o perioadă și mai mare de incertitudine. Ce urmează e, de fapt, Brexitul. Ce spun eu tot timpul e că noi am plecat de acasă și că oricând ne putem întoarce și vom fi primiți cubrațele deschise – de familie, de prieteni. La fel de bine noi putem să ne luăm lucrurile și să ne reîncepem viața în oricare colt al lumii. Ce e diferit e că suferința acelor britanici care au votat să rămână în Europa e una de nedescris. E ca o rupere de țară, o lipsă de apartenență, pentru că mulți dintre ei se considerau europeni înainte de a fi britanici”.
Alexander Kent, român din Colchester
„Cum ne simțim noi, adică eu și familia mea, în fața Brexitului? Pfff.. Este foarte complicat! Brexitul a fost și este o necunoscută generală. E un fel de refreshment al work force-ului. Adică se împrospătează piața forței de muncă. Toți prietenii mei pe care îi cunosc mi-au spus să nu mă întorc în România încă. Referitor la Brexit și la oamenii care trăiesc aici, sunt o grămadă de oameni care trăiesc aici și sunt. Double-faced. Am mulți prieteni englezi, ei îți spun doar ce vrei tu să auzi. Am aplicat pentru settled status. A fost foarte simplu, la un moment dat, după multe presiuni din partea UE. Aplicai online, în 5-6 minute. Inițial era ceva gen 96 de pagini, o tâmpenie. Și cu bani. Acum s-a făcut gratis, fără bani. Amândoi avem settled status. Sper la ce e mai bun după Brexit. Dacă stai aici de 10 ani și contribui la taxele lor, la guvernul lor și la toate lucrurile, până la urmă te simți ca o familie. Să îți părăsești familia pentru că a dat puțin de greu e penibil”.
Marea Britanie a ieșit în mod oficial vineri, ora 23:00, ora Londrei (sâmbătă, ora 01:00, ora României, n.red.) din Uniunea Europeană, la trei ani și jumătate de când cetățenii britanici au decis, prin intermediul unui referendum, ca țara lor să iasă din Blocul comunitar.