Ce spun sătenii dintr-o comună doljeană despre mersul la vot: „Să vină să taie lemne cu mine”
În comuna doljeană Teasc, duminică dimineața, s-au grăbit la vot mai mult bărbații.
Constantin Petre nu a mers singur la secția de votare, ci și-a luat și vecinul. Cei doi bărbați spun că au votat cu gândul că viitorii aleși ai țării vor avea grijă să le mărească veniturile, dar și că se vor preocupa de reducerea prețurilor la alimente și medicamente.
„Nu avem venituri mari. Eu muncesc cu ziua, mai sunt alocațiile copiilor, dar nu ne ajung banii. Mâncarea e scumpă și nu avem în grădină tot ce ne trebuie. Ar trebui să o mai ieftinească”, afirmă Constantin Petre.
Bărbatul spune că așteaptă ca ulițele satului să fie măcar pietruite, dacă nu asfaltate.
Gheorghe, vecinul său, vrea o pensie mai mare: „Pensia e mică, nu îmi ajunge de la o lună la alta. Curentul e scump rău, medicamentele la fel. Cu mâncarea ne mai descurcăm cu ce avem în curte. Am păsări, am vaci și capre, dar și animalele trebuie să mănânce și mâncarea pentru ele e scumpă. De multe ori renunț la medicamente. Ăștia de candidează au promis vrute și nevrute. Om vedea acum ce fac, că și altădată au promis și n-au făcut nimic”.
După ce au ieșit de la urne, cei doi bărbați au rămas în fața școlii din localitate, acolo unde este organizată secția de votare, așa cum fac de fiecare dată, să mai schimbe păreri, cu alți săteni, despre cine cred ei că va câștiga, în acest an, alegerile.
Îmbrăcate frumos, așa cum au fost și la biserică, în jurul prânzului au început să vină la vot și tescovencele.
„M-am dus la biserică, maică, așa cum mă duc în fiecare duminică și apoi la cimitir să aprind lumânări. Ce dacă sunt alegeri? Parlamentarii pot să aștepte”, spune tanti Floarea.
Femeia recunoaște că votează, deși nu cunoaște mulți dintre candidații aflați pe liste.
„Votez ce am votat și până acum. Am auzit de doi, trei dintre ei, dar pe restul nu îi știu. Acum sper să fie bine și să ne dea și nouă pensii mai mari și să mai ieftinească medicamentele. Sunt scumpe și nu îmi ajunge pensia să cumpăr rețeta și să mai și trăiesc”, mai spune doljeanca.
Alți săteni însă, cum este Gigel Preda, un tânăr de 30 de ani, spun că nu vor vota.
„De ce să votez? Să le bag lor bani în buzunar? Nu vine niciunul să ne întrebe de sănătate. Să vină să taie lemne cu mine sau să dea cu sapa în grădină, apoi să mă cheme să îi votez”, afirmă bărbatul.
Nici soția sa nu va vota la alegerile parlamentare.
„O fi duminică, dar eu am treabă acasă. Trebuie să gătesc, să am grijă de copii. Și apoi, pentru ce să votez? Că nu mă aleg cu nimic. Ei se duc acolo și dorm pe banii noștri, am văzut eu la televizor. N-au habar de cât de greu e să trăiești sau de câți bani îți trebuie ca să trimiți copilul la școală”, spune dezamăgită femeia.
În județul Dolj sunt așteptați la urne 580.000 de alegători. Pentru aceștia au fost organizate 530 de secții de votare.