Prima pagină » Știri » Ce spune ministrul Corlățean despre eliminarea vizelor de către Canada

Ce spune ministrul Corlățean despre eliminarea vizelor de către Canada

Ce spune ministrul Corlățean despre eliminarea vizelor de către Canada
Ministrul Titus Corlățean a declarat, miercuri, că discuțiile privind eliminarea vizelor de către Canada s-au intensificat în ultimele luni, iar România a făcut un pas foarte important în acest sens prin includerea pe lista democrațiilor sigure, dar nu a dat un termen pentru ridicarea acestora.

Întrebat ce primește România la schimb cu decizia de a reprezenta interesele cetățenilor canadieni în Siria (decizie aprobată marți în Guvern – n.r.), Titus Corlățean a spus că Bucureștiul nu a cerut nimic la schimb, fiind datoria statului român să-și ajute partenerii.

„România în toți acești ani foarte complicați din Siria a decis să păstreze deschisă Ambasada noastră de la Damasc și am comunicat acest lucru partenerilor europeni, pentru că marea majoritate a statelor membre UE și-au închis de multă vreme ambasada, pentru rațiuni de securitate, de protecție a personalului diplomatic, consular de acolo. Noi am analizat cu foarte mare atenție și cu structurile de securitate națională am decis să păstrăm deschisă Ambasada în toată această perioadă dificilă și – vă asigur – cu riscuri reale, inclusiv la adresa integrității membrilor Ambasadei, pentru un motiv foarte clar: avem în continuare o comunitate românească importantă, în principal femei din căsătorii mixte cu foști studenți sirieni din România, copii rezidenți din familii mixte. Noi am decis la solicitarea unor parteneri internaționali, și europeni și din afara Europei, Canada este ultimul exemplu menționat, să acordăm sprijin și asistență consulară cetățenilor aparținând acestor state. Ultima solicitare a venit din partea Canadei, am dat curs, bineînțeles, fără niciun fel de ezitare. Nu este vorba de niciun fel de negociere, nu am cerut nimic la schimb, este o datorie până la urmă a noastră, a statului român, în relațiile cu partenerii noștri europeni și euroatlantici, poate și alții dacă vor solicita, să-i ajutăm”, a declarat ministrul de Externe.

Corlățean a precizat că sunt mai multe state care beneficiază de sprijinul acordat de România cetățenilor lor în Siria. „Voi menționa public doar Republica Moldova, vă asigur că sunt mult mai multe state”, a spus el.

În ceea ce privește vizele, Titus Corlățean a susținut că a fost făcut „un pas foarte important înainte” prin includerea României pe Lista Țărilor de Origine Desemnate și că există „o relație tot mai strânsă cu autoritățile canadiene” pe această temă. „Prin măsurile pe care le-am luat, inclusiv prin trimiterea unui atașat de interne care a fost util la Ambasada noastră din Canada, iată, s-a luat decizia înscrierii României pe lista acelor țări de origine – o listă a țărilor cu democrație consolidată – care sunt considerate a avea un potențial redus de migrație ilegală. Este practic ultimul pas înainte de decizia finală. Vom lucra mai departe, nu dau un termen, dar România a făcut un pas foarte important către eliminarea vizelor de către Canada”, a spus ministrul.

Întrebat dacă vizele ar putea fi ridicate în 2016, Titus Corlățean a reafirmat că nu dă un termen. „Dar dialogul s-a intensificat în ultimele luni. A început în decembrie 2013, (a fost) mai aplicat în ultimele luni și în octombrie deja am făcut practic ultimul pas înainte de decizia finală”, a subliniat șeful diplomației.

Publicația Canadian Press a anunțat, pe 10 octombrie, că România, Andorra, Liechtenstein, Monaco și San Marino au fost adăugate de Ottawa pe Lista Țărilor de Origine Desemnate, unde sunt incluse statele care nu furnizează, în general, refugiați și respectă drepturile omului.

Anul trecut, ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat pentru MEDIAFAX că a făcut și efectuează demersuri pentru eliminarea vizelor impuse cetățenilor români de către Canada, iar dacă aceasta nu se va întâmpla, atunci nu crede că Parlamentul va ratifica acordul de liber-schimb dintre UE și această țară.

Românii și bulgarii sunt singurii cetățeni UE care au nevoie de viză pentru a călători în Canada.

Citește și