Prima pagină » Știri » Ce spune ministrul Educației despre naveta profesorilor

Ce spune ministrul Educației despre naveta profesorilor

Ce spune ministrul Educației despre naveta profesorilor
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, răspunzând unei afirmații făcute de Raluca Turcan, că naveta cadrelor didactice se decontează de 18 ani din bugetele autorităților locale, iar normele propuse în prezent de minister elimină întârzierile actuale la decontarea transportului profesorilor

Vicepreședintelui PNL, Raluca Turcan, a afirmat, sâmbătă, că Ministerul Educației pregătește o surpriză majoră cadrelor didactice și personalului didactic auxiliar navetist din toate școlile, respectiv decontarea abonamentelor lunare de către autoritățile locale, ceea ce va întârzia plățile și va plafona nivelul.

Ministrul Educației a arătat, într-o conferință de presă susținută duminică, la sediul PSD, că normele metodologice propuse nu constituie altceva decât o reparație privind drepturile cadrelor didactice, fiind o solicitare de bază și unanimă a sindicatelor din învățământ, cuprinsă de altfel și în acordul asupra unor măsuri în domeniul educației, semnat între sindicate și Guvern în luna octombrie 2014.

„Sunt surprins să constat că, după 18 ani de când naveta cadrelor didactice și cadrelor didactice auxiliare se decontează prin bugetele autorităților locale, sunt persoane care află cu o întârziere de 18 ani acest lucru”, a spus ministrul Educației.

Potrivit acestuia, Ministerul Educației și Ministerul Dezvoltării sunt obligate să inițieze o hotărâre de guvern cu privire la prevederile Ordonanței 83/2014, iar aceste norme au menirea tocmai de a evita întârzierile la plata decontării.

„Decontul se face în luna următoare prezentării documentelor justificative pentru decont, nu vor mai exista întârzieri, cum există acum, de patru, cinci, șapte luni sau mai mult”, a afirmat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a adăugat că normele metodologice nu plafonează cuantumul abonamentelor, decontându-se integral valoarea abonamentelor pentru transportul auto, feroviar sau naval. Doar în cazul transportului feroviar, dacă se efectuează cu alți operatori decât CFR, decontarea se va face la nivelul unui abonament CFR.

Ministrul Educației a precizat că actul normativ prevede și dreptul cadrelor didactice de a deconta transportul cu automobilul proprietate personală, iar bugetele autorităților locale mai sărace vor fi suplimentate de la bugetul de stat, pe baza cotelor defalcate de TVA, pentru a permite plata acestor deconturi.

Vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, spunea că Guvernul va introduce astfel „taxa pe învățătură”.

„Ponta pune 65.000 de profesori în imposibilitatea de a-și ține orele. Printr-un simplu HG, peste jumătate de milion de elevi pot rămâne fără cadre didactice la catedră. Ministerul Educației pregătește o surpriză majoră cadrelor didactice și personalului didactic auxiliar navetist din toate școlile: decontarea abonamentelor lunare să se facă de către autoritățile locale”, se arăta în comunicatul transmis sâmbătă de vicepreședintele PNL.

Raluca Turca preciza că acest lucru înseamnă întârzieri garantate la plata decontărilor și discriminarea cadrelor didactice care lucrează în comunități sărace, deoarece primăriile sărace cu siguranță nu vor putea include astfel de cheltuieli în bugetele locale.

„Guvernul plafonează și abonamentele cadrelor didactice la nivelul tarifului perceput de CFR, tren clasa a II-a. Prin urmare, în 90% din cazuri, la fel cum s-a întâmplat cu plafonarea abonamentelor pentru elevii navetiști, cadrelor didactice li se va deconta o foarte mică parte din abonament, acolo unde nu există tren. Adică, profesorii vor plăti 300 de lei abonamentul lunar, iar școala/primăria, va deconta doar 50 de lei! Este o plafonare mascată. În zonele de munte, zonele rurale, exact acolo unde este un deficit major de personal didactic, nu există tren!”, se afirma în comunicat.

PNL mai susține că, prin această hotărâre de guvern, Guvernul încalcă dreptul constituțional la învățătură, iar, prin intenția de a plafona costul abonamentelor și prin transferarea responsabilității care-i revine către autoritățile locale, elevii vor rămâne fără profesori la catedră, forțați să-și dea demisia dacă nu-și permit să plătească contravaloarea abonamentului de navetă la școală.

Citește și