Potrivit unei postări de joi pe blogul personal, Daniel David a arătat că nu știe cine i-a sfătuit pe cei de la PSD să decidă separarea educației de cercetare, însă „sfatul a fost prost”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„PSD reușește să dezamăgească din nou. Pe când crezi sau speri că, iată, chiar poate intra ca mentalitate în social-democrația europeană modernă, te izbește cu niște decizii vetuste care te îngheață. Ultima decizie pe această temă este separarea educației de cercetare, prin organizarea a două ministere independente în noul guvern PSD. Nu știu cine i-a sfătuit, dar, sincer, a fost un sfat prost! Când în toată lumea se vorbește de integrarea educației (mai precis a învățământului superior) și cercetării într-o arie comună a educației și cercetării – pentru a uni eficient generarea, diseminarea și utilizarea cunoașterii -, noi avem din nou
Acesta consideră că, probabil, conducerea PSD a fost „intoxicată” cu pseudoargumente de cei care au convins-o că această opțiune este cea bună.
Daniel David a prezentat și o listă a organizării educației în țările care contează ca și competitivitate, printre care Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Olanda sau Norvegia, de unde rezultă că în acestea funcționează un minister comun al educației și cercetării.
„Se poate observa că în țările moderne și competitive cercetarea/știința este în aceeași structură administrativă cu educația (mai ales cea legată de învățământul superior). Numai astfel se pot uni eficient generarea, diseminarea și utilizarea cunoașterii, pentru a asigura competitivitate țării și bunăstare oamenilor. Modelul separării învățământului și cercetării a existat în comunism și am văzut ce a generat. Unii, mai puțin informați sau având interese de a le separa (interese care ne vor costa ca țară!), vor spune că și în cadrul Comisiei Europene cele două domenii sunt separate în Directorate-General for Education and Culture și Directorate-General for Research and Innovation. Așa este, dar cine știe istoria acestei organizări știe și de ce sunt separate și nu poate fi prostit”, susține Daniel David.
Prorectorul UBB speră ca cei doi miniștri vor face tot posibilul să unească ministerele în politicile lor, „pentru a nu ne îngropa definitiv prin reglementări și practici diferite, depășite de vremuri”.
El precizează că nu a fost și nu este membru de partid, opțiunile sale fiind legate suportiv sau critic de angajamentele diverselor partide din România față de mediul academic, doar în funcție de corespondența între ceea ce se face în țară în domeniul educației/cercetării și ceea ce se face la nivel european/internațional.