Nicolae Tănase, directorul poligonului UTI de pe șoseaua Olteniței, a fost ucis marți seară de un tânăr de 24 de ani, client mai vechi al poligonului, care se pare că suferea de o depresie după ce se despărțise de iubită. În 2014, într-un interviu acordat Pro Sport, Tănase vorbea despre lucruri care astăzi par o ironie a sorții: cât de sigur este poligonul și cât de responsabili și atent selectați sunt clienții care vin să tragă cu arme letale. Tirul cu arme letale sau neletale era descris de Tănase și de instructorii de tir cu care lucra drept o metodă foarte bună de relaxare sau de a obține performanță în trasul la țintă, la care apelează oameni diverși, de la vedete la manageri.
„În momentul în care am demarat acest proiect, ne-am propus să creăm siguranță maximă, dar mai ales performanță și standarde cât mai înalte”, spunea Nicolae Tănase anul trecut.
„Dacă se respectă toate procedurile și îndrumările instructorilor, totul este absolut sigur. Nu am avut parte de vreun incident până acum. Suntem foarte vigilenți în alegerea clientelei, dar și beneficiarii noștri sunt ascultători pentru că în momentul în care pun mâna pe o armă, au un mare sentiment de responsabilitate„, mai spunea Tănase.
El povestea că ideea înființării unui poligon de tir a apărut la firma UTI, specializată în sisteme de securitate și deținută de controversatul afacerist Tiberiu Urdăreanu, în 2007, după ce s-a constatat că există în jur de 60.000 de posesori de arme letale și neletale care doresc să practice în condiții legale acest sport. În București, nu exista un poligon și doritorii erau nevoiți să meargă în afara Capitalei, la alte locații. Poligonul UTI a fost înființat în 2009, în urma unei investiții de 400.000 de euro.
Începând din 2010, orice persoană de peste 18 ani are voie conform legii să tragă cu arma la poligonul de tir, înainte fiind nevoie de permis de port-armă, scria Pro Sport.
„Clienții noștri vin ori pentru instruire, ori pentru perfecționare, antrenament, sau pur și simplu pentru distracție. E un sport de relaxare mentală în primul rând. (…) Așadar, tirul este o artă, pentru că e asemenea șahului, te solicită mental. Ai nevoie de foarte mult echilibru, trebuie să gândești foarte bine ce decizie iei și, mai ales, să îți controlezi respirația înainte de a apăsa pe trăgaci”, mai spunea Nicolae Tănase anul trecut.