Ce știu românii despre cea mai importantă zi pentru UE
This browser does not support the video element.
– Ați auzit de Brexit?
– Da.
– Ce este Brexitul?
– Pentru ca să… intre sau să… Adică, să rămână, sau să iasă din Uniunea Europeană.
– Cu ce credeți că ne-ar putea afecta?
– Păi, ne afectează, că avem foarte mulți muncitori, care lucrează în Anglia și chiar afectează. S-ar reduce locurile de muncă.
Asta a răspuns un bucureștean, joi, în ziua în care are loc referendumul istoric. Un altul spune că orice țară din Uniunea Europeană va fi afectată dacă rezultatul referendumului din Marea Britanie va fi părăsirea U.E. Mulți alții susțin că nu au auzit însă de Brexit și nici nu sunt interesați.
Aproximativ trei milioane de cetățeni din alte state UE, inclusiv câteva sute de mii de români, locuiesc în Marea Britanie. Polonezii sunt cei mai numeroși dintre aceștia, aproximativ 800.000 trăind în Marea Britanie, urmați de irlandezi (383.000) și germani (301.000), conform celor mai recente date disponibile de la Biroul Național de Statistică, informează cotidianul The Guardian.
Numărul românilor și bulgarilor, în mod frecvent ținta campaniei în favoarea ieșirii din UE, în care au fost catalogați drept „hoți de locuri de muncă” și „asistați sociali”, se ridică la 175.000 de persoane, respectiv, 59.000, dar este de așteptat ca datele pe anul 2015 să arate o creștere a numărului imigranților din cele două state.
Românii care trăiesc în Marea Britanie au păreri împărțite în ceea ce privește efectele referendumului de joi, însă cei mai mulți spun că vor descurca și în cazul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană.
„Dacă au de gând să voteze pentru ieșire, urmează cel puțin zece ani de incertitudine, atât pentru Marea Britanie, cât și pentru cetățenii străini. Țara asta nu mai produce nimic, export aproape zero. (…) Lira va crește, pentru că toate domeniile se vor baza pe producția internă. Turismul va avea de suferit din cauza vizelor,” este de părere Laura Iancu, o tânără studentă care locuiește în Cardiff. „Sunt sigură că Marea Britanie nu va ieși din UE. Toți britanicii cu care am vorbit votează contra. Li se pare o inepție,” a declarat Laura Iancu pentru MEDIAFAX.
Secțiile de votare din Marea Britanie se vor închide la ora locală 22.00 (24 iunie, ora 00.00 în România).
Conform cifrelor provizorii ale Comisiei Electorale, 46,499,537 de persoane vor avea dreptul de a vota în cadrul referendumului de joi, un număr record pentru un scrutin din Marea Britanie, scrie BBC News Online.