Ce trebuie să facă toți românii care dețin centrale termice după ce se încălzește vremea. E vital

Publicat: 25 02. 2020, 09:27
Actualizat: 25 02. 2020, 12:59
Sursa FOTO: Pixabay

Un proverb spune că omul harnic își face vara sanie și iarna căruță. Ca urmare, pregătirea centralei termice pentru sezonul rece trebuie să înceapă din timp, cu măsurile aferente.

Mai întâi, consumatorii trebuie să efectueze verificarea periodică a centralei termice cu o firmă autorizată ISCIR. Un alt pas îl reprezintă optimizarea consumului de gaze naturale.

De asemenea, se va verifica presiunea centralei. „Câți metri cubi de gaz consumă o centrală de apartament?”, aceasta este întrebarea la care trebuie să răspundem.

Identificarea eventualelor defecte care pot duce la accidente sau pagube semnificative

Pregătirea centralei termice pentru iarnă implică identificarea eventualelor defecte care pot duce la accidente nedorite. Caloriferele nu trebuie să fie acoperite, pentru a nu provoca incendii. Se verifică alimentarea cu gaze și apă a centralei și a presiunii, se verifică bateriile de la termostat, robinetele de la centrală/calorifere, precum și țevile, coșul de evacuare, filtrele, aerisirea caloriferelor, verificarea inspecției periodice (se face o dată la doi ani), se verifică tensiunea de alimentare a centralei.

Reducerea riscurilor de defecțiune în timpul iernii

Dacă se efectuează verificările necesare înainte de a pune centrala în funcțiune se vor reduce până spre zero șansele ca aparatul să se defecteze.

Economie la consum

Există mai multe acțiuni prin care se poate optimiza consumul centralei termice.

1. Închiderea centralei când nu este nimeni acasă
2. Închiderea caloriferelor din camerele pe care nu le folosim frecvent
3. Termostatul de cameră

Prelungirea duratei de viață a centralei termice

Verificarea tehnică periodică se face la doi ani, de către o firmă autorizată ISCIR. Acest lucru garantează practic prelungirea duratei de viață a centralei termice!

Pregătirea centralei termice pentru iarnă

1. Verificarea termostatului și a bateriilor acestuia
2. Verificarea și aerisirea caloriferelor
3. Verificarea robineților și a țevilor de la instalația termică
4. Verificarea presiunii apei și a gazelor în centrala termică
5. Verificarea si curatarea cosului de evacuare a centralei
6. Verificarea si curatarea filtrelor centralei termice
7. Verificarea tensiunii de alimentare a centralei termice
8. Verificarea tehnica periodica ISCIR a centralei termice – VTP-ul (verificarea tehnica periodica) este un proces obligatoriu trecut in legislatie. Aceasta verificare trebuie efectuata cel putin o data la doi ani de catre o societate autorizata de ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat) si consta in verificarea functionarii corecte si sigure a centralei termice.

Cum verifică specialiștii centrala termică

In cadrul operatiunilor de verificare personalul calificat va urmari mai multe elemente si caracteristici ale centralei. Astfel se va verifica alimentarea centralei la gaze, apa si energie electrica dar si etanseitatea circuitelor prin care trec gazul si apa. Se vor verifica sistenele de reglare si protectie si se va face verificarea la cald a evacuarii gazelor de ardere, a tirajului si a etanseitatii circuitului de evacuare a gazelor.

Prin aceste operatiuni se doreste aducerea centralei la parametrii normali. Acesti parametrii vor fi masurati si se vor inregistra in fise speciale. Pe langa se vor completa intr-un raport de verificare. Proprietarul va semna acest raport fapt prin care isi asuma obligatiile ce deriva din utilizarea centraleri termice.