Ce trebuie să știe românii care fac grătare în weekend-ul de 1 Mai
„Am transmis adrese către toate primăriile din țară, cu rugămintea de a se organiza pentru mini-vacanța de 1 Mai: să amenajeze spațiile de campare, să pună la dispoziția populației pubele și toalete ecologice și să ecologizeze zonele după mini-vacanță”, a declarat ministrul Gavrilescu.
Din dispoziția sa, de vineri până duminică, comisarii GNM organizează echipe de control care vor patrula în zonele cu activități de picnic special amenajate, în zonele de afluență publică consacrate și în zonele cu potențial turistic, dar neamenajate, pentru asigurarea respectării prevederilor legale. Acțiunile se vor desfășura în colaborare cu Poliția Locală și cu ofițeri și subofițeri din cadrul Jandarmeriei Române.
„Câte două astfel de echipe mixte vor fi prezente în fiecare județ în parte și vor patrula în zonele tradiționale de grătare. După ce vacanța trece, comisarii vor monitoriza felul în care autoritățile locale vor salubriza zonele în care a fost înregistrat aflux mare”, a mai spus ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Conform Legii nr. 54/2013 privind desfășurarea activităților de picnic, cetățenii care nu respectă prevederile legale în ceea ce privește zonele de recreere, pot fi sancționați cu amenzi ale căror valori se încadrează între 100 și 5.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei.
Spre exemplu, cei care aruncă gunoiul în locuri neamenajate, riscă o amendă între 200 și 2.000 de lei, iar pentru aprinderea focului în locuri nepermise, cetățenii pot fi sancționați cu amenzi între 2.000 și 5.000 de lei.
„Le adresez rugămintea, tuturor celor care vor petrece în natură, să utilizeze zonele special amenajate pentru picnic, să nu abandoneze deșeurile generate, ci să le strângă în saci sau să le depună în pubelele instalate de primării, să nu arunce resturile în râuri, să nu le dea foc și să nu aprindă focuri în locuri nepermise”, a mai spus Grațiela Gavrilescu.