Prima pagină » Știri » Ce va păți primarul din Sfântu Gheorghe după ce a arborat un „STEAG SECUIESC” pe un catarg în mijlocul orașului

Ce va păți primarul din Sfântu Gheorghe după ce a arborat un „STEAG SECUIESC” pe un catarg în mijlocul orașului

Ce va păți primarul din Sfântu Gheorghe după ce a arborat un „STEAG SECUIESC
Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a fost somat de prefectul de Covasna, Marius Popica, să înlăture steagul secuiesc arborat pe un catarg în Parcul Elisabeta din oraș, edilul spunând că nu va face acest lucru, în timp ce Popica spune că a cerut doar respectarea unei decizii a instanței.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád (UDMR), a declarat, joi, într-o conferință de presă, că a fost somat de prefectul Marius Popica să înlăture steagul secuiesc din Parcul Elisabeta din oraș, în caz contrar putând fi penalizat cu 20% din salariul minim pe economie pentru fiecare zi de întârziere, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Domnul prefect mi-a trimis o somație prin care cere să dispun înlăturarea steagului secuiesc amplasat în Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe sau în caz contrar să plătesc pentru fiecare zi de întârziere 20% din salariul minim pe economie. Și face asta în timp ce șeful lui, premierul Victor Ponta, se fotografiază cu steagul Moldovei. E foarte bine că o face, îl văd fericit în acea poză, identitatea regională mi se pare importantă atât pentru cei din Moldova, cât și pentru cei din Transilvania, Banat sau Ținutul Secuiesc. Dar mă întreb atunci noi de ce nu ne putem fotografia cu steagul Ținutului Secuiesc, pentru că după cunoștințele mele nici Moldova nu este o unitate administrativ-teritorială”, a declarat primarul Antal Árpád.

El a adăugat că nu intenționează să înlăture steagul din parc, spunând că nu va aduce ofense acestui simbol niciodată.

Pe de altă parte, prefectul județului Covasna, Marius Popica, a declarat, corespondentului MEDIAFAX că legea trebuie respectată și că el a cerut, de fapt, respectarea unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile a Curții de Apel Brașov, pronunțată în urmă cu câteva luni, care a decis că steagul secuiesc a fost arborat ilegal și trebuie înlăturat.

„Noi doar ne facem datoria, iar datoria noastră este aceea de a veghea la respectarea legii. Până acum am uzitat de toate căile posibile, adrese, atenționări, avertismente ca să aibă timp să intre în legalitate. Cine nu vrea să respecte legea își asumă acest lucru”, a declarat Marius Popica.

Steagul secuiesc, lung de doi metri și lat de 1,12 metri, a fost arborat, în 4 iunie 2013, pe un catarg în Parcul Elisabeta din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, la inițiativa PCM Covasna. La vremea respectivă, liderul PCM Sfântu Gheorghe, Balint Jozsef, declara că Primăria a dat toate aprobările necesare pentru arborarea drapelului, astfel că acesta va rămâne în centrul municipiului „pe termen nelimitat”.

În 28 aprilie, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, declara că, printr-o sentință definitivă, Curtea de Apel Brașov a dat câștig de cauză Prefecturii Covasna, care solicitase instanței să oblige conducerea primăriei să îndepărteze din parcul central steagul secuiesc, amplasarea fiind ilegală.

Citește și