Prima pagină » Știri » Ce vor păți șoferii care nu înregistrează contractul de vânzare-cumpărare al mașinii, începând cu 20 mai. Șeful DRPCIV: „Nu echivalează cu radierea”

Ce vor păți șoferii care nu înregistrează contractul de vânzare-cumpărare al mașinii, începând cu 20 mai. Șeful DRPCIV: „Nu echivalează cu radierea”

Ce vor păți șoferii care nu înregistrează contractul de vânzare-cumpărare al mașinii, începând cu 20 mai. Șeful DRPCIV: „Nu echivalează cu radierea
Contractul de vânzare-cumpărare al autoturismului trebuie înregistrat începând cu 20 mai

Suspendarea dreptului de a circula pe drumurile publice se aplică șoferilor temporar, până în momentul în care cumpărătorul reușește să își declare autoturismul.

„Numeroși cetățeni ne-au adresat petiții și au pus întrebări referitoare la ce posibilitate au după ce vând un autovehicul să urmărească starea înmatriculării și să se asigure că noul proprietar va transcrie vehiculul pe numele său, astfel încât să nu mai fie puși în situația de a plăti amenzi pentru o mașină pe care nu o mai au. Începând cu data de 20 mai, va intra în vigoare o nouă instituție, cea a suspendării înmatriculării vehiculului, aceasta reprezentând o interdicție temporară de circulație a vehiculului pe drumului public, nu echivalează cu o radiere”, a declarat comisar șef Florin Catană, directorul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Nu mergeți cu ITP-ul expirată

Un șofer riscă suspendarea dreptului de a conduce în cazul în care autoturismul are documentul de Inspecție Tehnică Periodică expirat sau anulat ori netranscrierea dreptului de proprietate de către noul proprietar în termen de maxim 90 de zile de la momentul cumpărării.

„În momentul în care vînzătorul își va scoate autoturismul din evidența fiscală, rolul acestuia se termină. Autoritatea fiscală va informa prin sisteme automate autoritatea de înmatriculare care, dacă nu va avea o transcriere a proprietarului în 90 de zile va proceda la suspendarea înmatriculării definitive. Suspendarea începe automat și se termină automat. Când se va efectua inspecția tehnică, prin același mecanism automat de transmitere a datelor, acestea se vor prelua de către registrul național de evidență și se va reactiva înmatricularea. Exact așa se va întâmpla și la transcrierea de către noul proprietar, în momentul în care vehiculul va fi transcris pe numele acestuia, se înlătură mențiunea de suspendare a înmatriculării”, a declarat directorul DRPCIV.

În cazul în care un șofer este surprins de polițiști circulând pe drumurile publice având ITP expirat sau dreptul de proprietate nu a fost declarat în termenul legal riscă sancțiuni.

Amenzi între 1.305 – 2.900 lei

„Pentru dispunerea măsurilor, polițistul se va asigura că este scos de pe partea carosabilă. Sancțiunile care vin să corijeze conduita conducătorului auto sunt 9-20 de puncte amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 de lei, reținerea certificatului de înmatriculare și reținerea plăcuțelor. În ambele cazuri de reținere, dovada este emisă fără drept de a conduce”, a declarat comiarul șef Gelu Mareș din cadrul Direcției Rutiere.

DRPCIV a lansat pe site-ul oficial al instituției o aplicație online prin intermediul căreia toți cei interesați își pot rezerva o programare pentru emiterea permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare, dar și a stării de înmatriculare a autovehiculului.

Noua ordonanță de urgență îi determină pe conducătorii auto să își înscrie mai repede autoturismele față de cu o făceau anterior. „În București numărul de transcrieri a ajuns la 500 pe zi față de 100-150 pe zi în aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat comisarul șef Florin Catană.

Autor

Citește și