„Urmează să se elaboreze planul de management și pe această bază să stabilim clar ce se poate și ce nu se poate face în această zonă. Mai există percepția distorsionată că, odată ce am declarat parc natural, proprietarii din zonă sau riscă să-și piardă terenurile sau că n-o să poată să-și facă nimic. Niciuna, nici cealalta nu e adevărată, nici faptul că-și pierd terenurile, pentru că nu se expropriază terenuri prin declararea unui parc natural. Avem parcuri naturale și în alte zone din țară, unde proprietarii își păstrează terenurile, doar că au anumite obligații. Trebuie să respectam anumite lucruri și în schimb vor primi anumite compensații”, a spus premierul, joi, cu ocazia participării la o operațiune de salubrizare a Parcului Văcărești.
Dacian Cioloș a explicat că ministrul de resort elaborează planul de management, un document prin care se vor delimita zonele și gradul lor de protecție în interiorul parcului și se va stabili ceea ce se poate face.
„Se vor putea face inclusiv anumite construcții în anumite condiții, se vor putea desfășura activități economice, probabil chiar imobiliare în anumite limite. Important este să avem acel plan de management”, a afirmat prim-ministrul.
Prezentă la această acțiune, ministrul Mediului, Cristina Pașca Palmer, a spus că, până în prezent, s-au adunat cu excavatoare 2.200 metri cubi de gunoi și, pentru a preveni alte acumulări, Ministerul Mediului și Apele Române au organizat o pază permanentă.
Cei doi demnitari au strâns resturi de ambalaje, sticle de plastic și diverse alte deșeuri în saci de plastic.
La acțiunea au mai participat șeful Corpului de control al premierului, Valentin Mircea, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, voluntari de la Fundația „Let’s do it Romania!” și locuitori din zona Văcărești.