Prima pagină » Știri » Cea mai mare greșeală pe care o poți face în CV-ul tău: „Este fatal din punct de vedere profesional”

Cea mai mare greșeală pe care o poți face în CV-ul tău: „Este fatal din punct de vedere profesional”

Cea mai mare greșeală pe care o poți face în CV-ul tău: „Este fatal din punct de vedere profesional
Candidații care sunt în căutarea unui loc de muncă își „cosmetizează" CV-urile din punct de vedere al naturii joburilor, conținutul experiențelor profesionale sau chiar durata lor, pentru a fi cât mai potriviți pentru jobul vizat, a spus Sorin Faur, HR Coordinator al firmei de consultanță fiscală BDO pentru regiunea Europa de Est și Balcani. „La început de carieră, în lipsa unui istoric profesional captivant, tinerii obișnuiesc să înflorească pe marginea proiectelor la care au participat, atunci când își dau seama că nu prea au ce scrie în CV", a explicat acesta, arătând că obiceiul este unul extrem de nociv din punct de vedere profesional.
Din lipsă de experiență, adesea tinerii apelează la astfel de metode pentru a atrage atenția recrutorului asupra CV-ului lor. Un alt exemplu dat de Sorin Faur este atunci când un tânăr participă la un program de internship, iar în funcție de jobul la care a aplicat, acesta schimbă conținutul programului, punând accent pe activități care să se potrivească cu poziția vizată.
 
„Un astfel de program durează în unele cazuri și câteva săptămâni, iar unii candidați prelungesc perioada în CV”, a spus Sorin Faur. O altă situație întâlnită de recrutori este cea în care candidații își trec în CV funcții pe care nu le-au deținut în firma în care au lucrat anterior.
 
„În proiectele derulate de noi până în prezent am avut două astfel de situații, în care candidații care aveau experiență managerială, iar în CV aveau trecute poziții pe care nu le deținuseră la angajatorii anteriori”, a menționat Cristina Postolache, managing partner în cadrul firmei cu activități în domeniul resurselor umane Big4HR.
 
Recrutorii mai spun că o altă situație întâlnită este cea în care candidații încearcă să își acopere „golurile” între joburi prin prelungirea unui job anterior până la începutul celui următor.
 
„De asemenea, candidații mai pot altera denumirea și conținutul unor joburi pentru a se potrivi mai bine cu jobul vizat. Ei se bazează pe faptul că denumirile oficiale sunt uneori inflexibile, și având această justificare, dintr-o încadrare ca economist se pot obține zeci de variante”, a precizat Sorin Faur.
 
În opinia sa, pentru un recrutor nu este foarte simplu să descopere astfel de acțiuni ale candidaților, aceste detalii fiind descoperite în general pe parcursul interviului, când candidații vorbesc în detaliu despre joburile anterioare.
 
„Mi s-a întâmplat, de exemplu, să vizez câțiva candidați pentru o poziție, mi-am salvat CV-ul, iar apoi după un timp trebuia să mă uit din nou pe el pentru o altă poziție. Vizând diverse posturi, candidatul își schimba CV-ul după caz, dar având în vedere că aveam varianta inițială, am putut remarca ușor diferența”, a explicat Sorin Faur.
 
Cele mai grave situații sunt cele în legătură cu aspecte fundamentale precum încadrarea la anumite companii, studii sau chiar calificări, spun recrutorii.
 
„Cu cât sunt mai evidente, cu atât sunt mai simplu de dovedit. Cele mai dificil de descoperit sunt cele care au oficial asociate diverse dovezi precum diplome, carte de muncă sau contracte. A minți în CV este fatal din punct de vedere profesional”, a menționat Sorin Faur.
 
Totuși, în prezent este dificil să minți în CV, având în vedere că pe rețelele de socializare oricine își poate da seama de anumite aspecte pe care le regăsește în CV.
 
„Fiind sociale și publice este greu să treci că lucrezi undeva dacă nu lucrezi acolo sau că încă mai lucrezi dacă nu mai lucrezi. Dar mai ales pe măsură ce intri pe un anumit parcurs profesional, modificarea retroactivă a istoriei profesionale pe rețelele de socializare este aproape imposibilă”, a mai spus Sorin Faur.
 
De asemenea, el spune că în România au apărut anumite firme care verifică datele unui CV furnizat cu cele disponibile pe Internet. „Pentru pozițiile entry-level, costul unui astfel de serviciu se justifică mai puțin, nu că nu merită, dar mulți angajatori își asumă riscul chiar dacă și-ar dori certitudini absolute”, a spus Sorin Faur.

Citește și