Cea mai mare rețea de traficanți de droguri pe mare din lume, ANIHILATĂ / Capul grupării, „El Profesor”, pretindea că predă limba norvegiană

Cea mai mare rețea de traficanți de droguri pe mare din lume, ANIHILATĂ / Capul grupării, „El Profesor, pretindea că predă limba norvegiană
Cea mai mare organizație de trafic de droguri pe mare din lume a fost distrusă, anunță Europol. A fost arestat inclusiv liderul grupării, „Profesorul” / Sursa foto: captură video X
Publicat: 22/07/2024, 13:01
Actualizat: 22/07/2024, 13:08

Poliția națională spaniolă, împreună cu forțe de ordine internaționale, a destructurat cea mai mare organizație „narco-navală” din lume, care opera între America de Sud și Europa. În cadrul unei operațiuni masive, 50 de persoane au fost arestate și au fost efectuate 47 de percheziții în Spania și în alte șapte țări: Norvegia, Bulgaria, Regatul Unit, Panama, Trinidad și Tobago, Portugalia și Columbia.

Operațiunea, care a început în iunie 2020 în colaborare cu autoritățile britanice, a dus la confiscarea a 1.500 de kilograme de cocaină, opt bărci, 36 de vehicule și peste 85 de telefoane. Investigațiile au scos la iveală o organizație infracțională sofisticată, care folosea bărci și iahturi luxoase înregistrate pe numele unor terți pentru a-și ascunde activitățile ilegale.

Rețeaua opera în principal pe insulele Tenerife, Gran Canaria, El Hierro și Lanzarote, stabilind „rute narcotice” între America de Sud și Europa, confrom site-ul televiziunii spaniole RTVE.

„Profesorul”, capul rețelei, a fost arestat

În sudul Spaniei, liderii grupului infracțional coordonau și dirijau transportul fiecărei nave, având întâlniri regulate cu parteneri din țările de destinație ale drogurilor.

Printre agențiile implicate în această operațiune se numără Serviciul Național de Investigații Criminale din Norvegia, Administrația Americană pentru Controlul Drogurilor, Centrul de Analiză și Operațiuni Maritime privind Traficul European de Droguri și Europol, cu colaborarea forțelor de poliție din Franța, Polonia, Portugalia, Bulgaria și Panama.

Liderul organizației, cunoscut sub numele de „El Profesor”(„Profesorul” – n.red.), un iranian cu naționalitate norvegiană, locuia într-o vilă de lux în Denia, Spania, unde pretindea a fi profesor de limba norvegiană. El a fost arestat în Norvegia la întoarcerea din Dubai. „Locotenentul” său, un albanez naturalizat norvegian, locuia în Valencia și a fost, de asemenea, arestat.

Organizația criminală avea baze de operațiuni în diverse locații din Spania, inclusiv Valencia, Alicante, Almería, Málaga și Insulele Canare, precum și în țări din America Latină, cum ar fi Brazilia, Columbia, Guyana, Trinidad și Tobago, Santa Lucia, Barbados și Panama. Navele folosite pentru transportul cocainei erau echipate cu sisteme de securitate criptate pentru a evita detectarea de către autorități, conform Libertatea.

În timpul operațiunii, autoritățile au identificat zece nave pregătite pentru „narco-rute” și au prevenit încărcarea a două bărci cu peste 1.000 de kilograme de cocaină fiecare. Au fost efectuate 28 de percheziții în Spania, rezultând în arestarea a 26 de persoane, dintre care 16 erau norvegieni. În alte țări, au fost arestate 24 de persoane și au fost efectuate 19 percheziții.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Propunerea care-l scoate pe Geoană din turul II. Putere absolută pentru funcționarii ANAF
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...