Prima pagină » Știri » Cea mai periculoasă mâncare din lume. O singură gură este suficientă pentru a provoca CANCER / „Ucigașul tăcut” omoară 20.000 de persoane anual

Cea mai periculoasă mâncare din lume. O singură gură este suficientă pentru a provoca CANCER / „Ucigașul tăcut” omoară 20.000 de persoane anual

Cea mai periculoasă mâncare din lume. O singură gură este suficientă pentru a provoca CANCER / „Ucigașul tăcut” omoară 20.000 de persoane anual
Boala care nu o lasă să aibă emoții: „Chiar și dacă râd pot avea un atac! Sunt zile în care nu pot ieși din casă” / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Koi Pla, un fel de mâncare tradițional popular în Thailanda și Laos, este responsabil pentru moartea a aproximativ 20.000 de persoane în fiecare an. Consumată frecvent de populația lao din Laos și din regiunea Isaan din Thailanda, Koi Pla este considerată o salată și constă în pește crud tocat, suc de lămâie, ierburi și condimente. Problema majoră a acestui preparat o reprezintă paraziții care trăiesc în pește, scrie EVZ

Peștele folosit provine adesea din apele dulci ale bazinului Mekong, o zonă infestată cu trematode vii, paraziți care cauzează colangiocarcinomul sau cancerul căilor biliare, una dintre cele mai agresive forme de cancer cunoscute. Numai în Thailanda, această boală este responsabilă pentru moartea a aproximativ 20.000 de persoane anual.

Fel de mâncare tradițional, dar fatal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni / Sursa foto: Wikipedia

Fel de mâncare tradițional, dar fatal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni / Sursa foto: Wikipedia

„Mor în liniște, ca frunzele care cad dintr-un copac”

Narong Khuntikeo, un chirurg hepatic de la Universitatea Khon Kaen din Thailanda, a vorbit despre impactul devastator al consumului de Koi Pla: „Este o povară foarte mare pentru sănătate pe aici. Dar nimeni nu știe despre acest lucru pentru că ei mor în liniște, ca frunzele care cad dintr-un copac”. Khuntikeo, ale cărui părinți au murit de cancer după o viață în care au consumat Koi Pla, și-a dedicat cariera avertizării oamenilor din nord-estul rural al Thailandei cu privire la pericolele acestui preparat.

Cu toate acestea, popularitatea Koi Pla în regiunea Isaan face dificilă schimbarea obiceiurilor alimentare. Mulți oameni, în special cei din generațiile mai în vârstă, rămân reticenți în a renunța la acest fel de mâncare tradițional, în ciuda riscurilor evidente. „Unii oameni vor spune doar lucruri de genul «Ei bine, există multe feluri de a muri». Alții susțin că gătitul peștelui înainte de a-l adăuga în mâncare strică complet gustul”, a adăugat Khuntikeo.

Medici precum Narong Khuntikeo speră că cel puțin generația tânără va realiza pericolul la care se expune consumând Koi Pla. Se spune că o singură gură de Koi Pla este suficientă pentru a provoca cancer la căile biliare. Această boală, cunoscută drept „ucigașul tăcut”, are una dintre cele mai scăzute rate de supraviețuire fără intervenție chirurgicală.

Provincia Isaan, cea mai mare din Thailanda, raportează și cel mai mare număr de cazuri de cancer al căilor biliare din lume. Doctorul Khuntikeo a efectuat teste amănunțite în rândul sătenilor din Isaan, constatând că până la 80% dintre cetățeni ingeraseră trematode vii, ceea ce ridică riscul de a dezvolta această afecțiune mortală mai târziu.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele