Cea mai puternică furtună din ultimii 50 de ani a lovit Europa. Trei oameni au murit. Irlanda și Marea Britanie, în alertă. UPDATE
UPDATE 19.00: O femeie și doi bărbați au murit, luni, în Irlanda în urma creșterii în intensitate a uraganului Ofelia, iar guvernul irlandez a cerut intervenția armatei pentru gestionarea situației, relatează site-ul BBC News.
Femeia, în jurul vârstei de 50 de ani, a murit după ce un copac s-a prăbușit peste mașina în care se afla. Unul dintre bărbați a fost victima unui incident similar, iar un altul a murit într-un accident de muncă, în timp ce încerca să înlăture un copac doborât de furtună.
360.000 de locuințe și companii din Irlanda au rămas fără energie electrică, iar școlile au fost închise. Uraganul Ofelia a afectat și Irlanda de Nord și Țara Galilor.
Locuitorii din Irlanda au fost sfătuiți de către autorități să rămână în case, în condițiile în care rafalele de vânt cu viteze de 176 de kilometri la oră „reprezintă o amenințare la adresa vieții”.
Peste 130 de curse au fost anulate pe aeroportul din Dublin. Fostul președinte american Bill Clinton și-a anulat o călătorie la Belfast din cauza vremii nefavorabile.
UPDATE 14.30: O persoană a murit după ce uraganul Ophelia a dărâmat un copac peste mașina sa în Waterford, Irlanda. Este vorba despre o femeie care se afla singură în vehicul, afară din locuință, în perioada în care meteorologii au anunțat vânt cu rafale de aproape 150 de kilometri pe oră pe coasta sudică. Autoritățile au avertizat populația să rămână în case până când furtuna „extrem de periculoasă” va trece.
Mii de persoane au rămas fără curent electric, după ce uraganul Ophelia a lovit în sudul Irlandei, doborând copaci și creând valuri de până la 10 metri înălțime. Avioanele nu au mai decolat de pe aeroporturi, iar autoritățile au avertizat asupra unei „potențiale amenințări asupra vieții”. Ophelia vine la exact 30 de ani de la Marea Furtună din 1987 care a ucis 18 oameni.
Autoritățile irlandeze și britanice sunt în alertă. Școlile au fost închise în Irlanda, iar zeci de zboruri și curse de feribot au fost anulate înainte ca uraganul Ofelia să ajungă în Marea Britanie și Irlanda.
Multe feriboturi vor rămâne în port, iar zeci de zboruri ale aeroportului Heathrow au fost anulate.
Serviciul meteorologic din Irlanda a emis alertă de cod roșu pentru zonele de coastă Munster și Connacht, unde luni și marți ar putea fi rafale de vânt de până la 130 de km/h.
La rândul lor, meteorologii britanici au avertizat că vântul ar putea atinge luni 128 de km/h.
Uraganul Ophelia probabil va fi furtună tropicală când va atinge teritoriul Marii Britanii. În octombrie 1987, o furtună similară a provocat moartea a 18 persoane în Marea Britanie.
Acum, furtuna ar putea afecta regiunile britanice Anglia, Irlanda de Nord și zone din Scoția.
Furtuna tropicală Ophelia, activă în Oceanul Atlantic, a devenit joi uragan de categoria I și se îndreaptă spre Europa, afectând deja Insulele Azore, aparținând Portugaliei.
Ophelia este al zecelea uragan format în sezonul 2017 în Oceanul Atlantic.
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care călătoresc sau se află pe teritoriul Irlandei că, potrivit Serviciului de Meteorologie irlandez, uraganul Ophelia, format în Oceanul Atlantic, va lovi coasta de Vest a Irlandei, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
„Pentru perioada de la 16 octombrie 2017, ora 9.00 până la 17 octombrie 2017, ora 03.00 a fost emisă o alertă de vânt puternic, cod roșu pentru regiunile Wexford, Mayo, Galway, Kerry, Clare, Limerick, Cork și Waterford și cod portocaliu pentru restul țării”, precizează Ministerul de Afaceri Externe.
Condițiile meteorologice prognozate atenționează cu privire la creșterea în intensitate a uraganului Ophelia (3 din 5 pe scara intensității) și trecerea acestuia la stadiul unei furtuni post-tropicale. Furtuna se va manifesta prin vânt intens ce va depăși 80 km/h, iar pe alocuri, în special pe coasta de Vest, rafalele pot atinge peste 130 km/h, se arată în comunicat.
De asemenea, sunt așteptate valuri puternice, posibile inundații, întreruperi în furnizarea energiei electrice și pagube materiale, precum și perturbări ale circulației rutiere, feroviare, aeriene și navale și ale serviciului de telefonie mobilă.
Grupul de Coordonare pentru Situații de Urgență irlandez estimează că aceasta va fi cea mai puternică furtună care va lovi Irlanda, într-o statistică pe ultimii 50 de ani.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Irlanda: +35316681150; +35316674318; +35316674325, iar apelurile vor fi redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României la Dublin: +353864684351.