Prima pagină » Știri » Cea mai scăzută temperatură din această toamnă: la cât au ”înghețat” termometrele la Miercurea Ciuc, miercuri dimineață

Cea mai scăzută temperatură din această toamnă: la cât au ”înghețat” termometrele la Miercurea Ciuc, miercuri dimineață

Cea mai scăzută temperatură din această toamnă: la cât au ''înghețat'' termometrele la Miercurea Ciuc, miercuri dimineață
Cea mai scăzută temperatură din țară din această toamnă, de minus 8 grade Celsius, s-a înregistrat miercuri dimineață, la Miercurea Ciuc, fiind mai frig decât pe crestele montane, la peste 2.000 de metri altitudine, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit meteorologilor, minima de minus 8 grade Celsius a fost înregistrată la Stația Meteo Miercurea Ciuc în jurul orei 6:00 și s-a menținut aproximativ o oră și jumătate, iar la sol a fost brumă.

Temperaturi sub limita înghețului au fost consemnate în toate localitățile din județul Harghita, și anume minus 6 grade Celsius la Joseni și la Toplița, minus 3 grade Celsius la stația meteo de pe Vârful Bucin și minus un grad Celsius la Odorheiu Secuiesc.

Meteorologul Adrian Pașol de la Serviciul Regional de Prognoza Vremii din cadrul Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud – Sibiu a declarat corespondentului MEDIAFAX că dimineața de miercuri a fost rece în toată Transilvania, minimele variind între minus 8 grade Celsius la Miercurea Ciuc și 1,5 grade Celsius în zona de munte din județul Alba.

De asemenea, la Sfântu Gheorghe și în localitatea Făgăraș din județul Brașov au fost minus 5 grade Celsius, la Sibiu s-au înregistrat minus 3 grade, la Târgu Mureș – minus 2,8 grade Celsius, iar la Sebeș, în județul Alba, a fost măsurată o temperatură minimă de minus 0,4 grade Celsius.

Meteorologul Adrian Pașol a spus că la Miercurea Ciuc miercuri dimineață a fost mai frig decât în zonele montane înalte, în condițiile în care la Vârful Omu au fost minus 3,5 grade Celsius, la Bâlea Lac – minus un grad, iar la Păltiniș a fost înregistrată o minimă de 0,1 grade Celsius.

„A fost mai frig în zonele joase decât pe crestele înalte ale munților din cauza inversiunii termice, un fenomen care apare des toamna și care a determinat răcirea aerului, pe fondul radiației nocturne și a cerului senin, favorizând, totodată, cețurile”, a explicat Adrian Pașol.

De altfel, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, la ora 7.55, o atenționare nowcasting de ceață valabilă până la ora 11.00 pe arii restrânse, inclusiv pe drumurile naționale și europene din județele Alba, Covasna și Harghita, fenomen care determină scăderea vizibilității, local sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri.

Potrivit ANM, minima de minus 8 grade Celsius măsurată la Miercurea Ciuc este cea mai scăzută din țară, aceeași valoare termică minimă fiind măsurată și la Poiana Stampei, în județul Suceava.

Minima absolută a lunii octombrie în Harghita a fost de minus 13,5 grade Celsius și s-a înregistrat în anul 1988, la Miercurea Ciuc, iar maxima absolută a lunii a fost consemnată în 1955, în aceeași localitate și a fost de 30,6 grade Celsius.

Daniela Mezey, [email protected]

Autor

Citește și