Cea mai scăzută temperatură din această toamnă s-a înregistrat de dimineață la Miercurea Ciuc. La cât au ”înghețat” termometrele
Potrivit meteorologilor, minima de minus 5,1 grade Celsius a fost înregistrată la Stația Meteo Miercurea Ciuc după ora 7.30, unde a fost și brumă la sol, dar temperaturi sub limita înghețului au fost consemnate și în celelalte localități din județul Harghita, și anume minus 3,2 grade Celsius la Joseni, minus 2,3 grade Celsius la Toplița și minus un grad Celsius la Odorheiu Secuiesc.
La stația meteo de pe Vârful Bucin s-au înregistrat, vineri, minus 2,5 grade Celsius.
Meteorologul de serviciu de la Serviciul Regional de Prognoza Vremii din cadrul Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud – Sibiu, Udo Reckerth, a declarat corespondentului MEDIAFAX că dimineața de miercuri a fost rece în toată Transilvania, minimele variind între minus 5 grade Celsius la Miercurea Ciuc și 3,5 grade Celsius la Boița, în județul Mureș.
„Cele mai scăzute temperaturi înregistrate în această dimineață (vineri – n.r) în județele din Transilvania au fost de minus 5,1 grade Celsius la Miercurea Ciuc, în Harghita, minus 1,1 grade Celsius la Întorsura Buzăului, în județul Covasna, un grad Celsius la Alba Iulia, și 6,2 grade Celsius, la Batoș, în județul Mureș, au fost minus 1,6 grade Celsius, iar în județul Sibiu au fost înregistrate în zona locuită minime pozitive de 0,5 grade Celsius în orașul Sibiu și 3,5 grade Celsius la Boița”, a precizat Udo Reckerth.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), minima de minus 5 grade Celsius măsurată la Miercurea Ciuc este cea mai scăzută din țară în zonele locuite, mai frig decât aici fiind, vineri dimineață, doar în zona montană înaltă.
„Minima zilei de vineri în zonele locuite a fost de minus 5,1 grade Celsius la Miercurea Ciuc, iar în zona montană am avut minus 6 grade Celsius la Vârfu Omu, în Călimani și la Vârful Iezer. Cel mai cald în țară a fost în zona Sulina, la Mangalia și la Sfântu Gheorghe Delta, unde au fost 10 grade Celsius”, a spus meteorologul Oana Catrina de la ANM.
Minima absolută a lunii octombrie în Harghita a fost de minus 13,5 grade Celsius și s-a înregistrat în anul 1988, la Miercurea Ciuc, iar maxima absolută a lunii a fost consemnată în 1955, în aceeași localitate și a fost de 30,6 grade Celsius.
Daniela Mezey, corespondenti@mediafax.ro