Prima pagină » Știri » CEDO a respins o acțiune a avocaților lui Adrian Năstase. EXCLUSIV

CEDO a respins o acțiune a avocaților lui Adrian Năstase. EXCLUSIV

CEDO a respins o acțiune a avocaților lui Adrian Năstase. EXCLUSIV
EXCLUSIVITATE - ce pregătea fostul premier al României

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins o acțiune inițiată de avocații lui Adrian Năstase imediat după tentativa de suicid a fostului premier din data de 20 iunie. Această acțiune a avut ca obiect aspecte procedurale. Horia Miclescu, unul dintre avocații lui Năstase, a precizat că nu este vorba de o plângere pe fond la CEDO. Avocații lui Năstase au explicat că o acțiune pe fond la CEDO în cazul Năstase încă nu poate fi formulată pentru că Inalta Curte de Casație și Justiție nu a publicat motivarea sentinței din dosarul Trofeul Calității prin care fostul premier a fost condamnat la doi ani de închisoare.

După 20 iunie, când Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, avocatul Corneliu Liviu Popescu a inițiat o acțiune specială la CEDO. Lucian Bolcaș, membru al echipei de avocați care l-a apărat pe Adrian Năstase, a declarat pentru gândul că acțiunea a privit un incident procedural. „Domnul Liviu Popescu a inițiat această acțiune care a privit un incident procedural. Nu știu prea multe, domnul Liviu Popescu s-a ocupat. Mie personal nici nu îmi place CEDO”, a declarat Lucian Bolcaș. Avocatul Liviu Popescu nu a răspuns solicitărilor gândul de a explica acțiunea la CEDO. Secretara sa a precizat că este plecat în vacanță.

Acțiunea la CEDO privea prezervarea unor probatorii. „Din ce știu eu, este vorba de acele inscrisuri olografe ce aparțin familie domnului Năstase și care au apărut în presă. De asemenea, acțiunea mai privea și modul în care au acționat agenții procedurali care au fost prezenți în acea seară acasă la domnul Năstase”, a declarat avocatul Horia Miclescu, și el apărător al lui Năstase.

Biroul de presă al CEDO a transmis că a înregistrat pe numele lui Năstase o cerere de măsuri provizorii. „Cererea a fost respinsă, deoarece nu a respectat condițiile stricte stabilite de către Curte”, a precizat biroul de presă al CEDO. Biroul de presă al CEDO a mai aratat că în cazul Năstase nu a fost înregistrată o plângere pe fond.

Avocații lui Adrian Năstase lucrează însă la o plângere pe fond la CEDO. Avocatul Horia Miclescu a precizat că în plângere vor fi incluse majoritatea excepțiilor ridicate la judecarea pe fond a procesului. Spre exemplu, avocații vor arăta că dosarul Năstase a fost judecat și in fond și în recurs de aceeași instanță (ICCJ) și de judecători care fac parte din aceeași secție, adică de la secția penală. Un alt argument va și acela că din completul de fond a făcut parte judecătoarea Ioan Bogdan despre care avocații au susținut că nu ar fi fost investită legal în calitatea de judecător pentru că nu ar avea un decret prezidențial. Aceste excepții au fost invalidate de completul de cinci judecători ai ICCJ care au judecat recursul dosarului Trofeul Calității.

Potrivit avocaților, au un termen de șase luni pentru a deschide o acțiune la CEDO. Termenul curge din data de 20 iunie și expiră pe 20 decembrie. Avocații spun că au solicitat insistent ICCJ să publice motivarea sentinței de condamnare pentru că fără acest document nu pot iniția acțiunea la CEDO.

Pe 1 iulie, Andrei Năstase a anunțat că avocatul Corneliu Liviu Popescu a decis să nu-l mai reprezinte pe Adrian Năstase la CEDO. Vezi detalii aici.

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

În seara aceleiași zile, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, la locuința sa din strada Zambaccian. El a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie, când a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova. În 21 iunie, Năstase a fost operat de o echipă din care au făcut parte și medicii Ioan Lascăr și Șerban Brădișteanu.

Autor
Autor

Citește și