Cehia vrea să obțină contracte militare industriale dacă va găzdui scutul american antirachetă
Oficialii cehi au insistat miercuri la Praga ca instalarea scutului american antirachetă în țara lor să fie însoțită de avantaje concrete, prin intermediul contractelor militare industriale, relatează AFP.
"Nu vrem să promovăm numai o alianță strategică și militară, ci și una de afaceri", a declarat adjunctul ministrului Afacerilor Externe, Tomas Pojar, în deschiderea unui seminar de două zile dedicat pregătirii unui acord de cooperare bilaterală. "Avem nevoie de proiecte specifice", a subliniat adjunctul ministrului ceh al Apărării, Martin Bartak, menționând că, "în mai puțin de un an, negocierile au înregistrat progrese foarte mari", dar că "parteneriatul a rămas la nivel politic".
Pentru a-și finaliza scutul antirachetă, Statele Unite doresc să instaleze până în 2012 zece interceptoare de rachetă în Polonia și un radar în Cehia pentru a preveni o eventuală amenințare din partea Iranului împotriva teritoriului american.
În timp ce noul Guvern polonez a cerut Washingtonului să participe la modernizarea sistemului său de apărare, Cehia nu a cerut până în prezent nici un fel de beneficii, în pofida faptului că negocierile se află într-o etapă avansată și a unei opinii publice care se opune vehement acestui plan. În semn de bunăvoință, reprezentanții companiilor Raytheon, Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Aerojet, ATK, BAE systems, CSC și Honeywell s-au deplasat la Praga pentru a participa la acest seminar sub egida directorului Agenției americane de Apărare Antirachetă (MDA), generalul Henry Obering.
Bugetul anual al sistemului american de apărare antirachetă este de circa zece miliarde de dolari, în timp ce costurile instalării acestuia în Cehia și Polonia este estimat între patru și 4,5 miliarde de dolari, potrivit cifrelor comunicate de MDA.