Cei cinci bărbați morți în mina din Baia Mare aveau între 30 și 43 de ani

Publicat: 29 12. 2012, 14:12
Actualizat: 03 04. 2019, 07:47
Cei cinci bărbați morți într-o mină dezafectată din Baia Mare aveau vârste cuprinse între 30 și 43 de ani, ei fiind găsiți de către salvatorii profesioniști de la Petroșani în același loc, într-o zonă unde nu există oxigen, fapt care a cauzat decesul acestora.

Cei cinci bărbați morți într-o mină dezafectată din Baia Mare aveau vârste cuprinse între 30 și 43 de ani, ei fiind găsiți de către salvatorii profesioniști de la Petroșani în același loc, într-o zonă unde nu există oxigen, fapt care a cauzat decesul acestora.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Maramureș afirmă că cei cinci bărbați găsiți morți în mina dezafectată Gura Neamțului dintr-un cartier din Baia Mare aveau vârste cuprinse între 30 și 43 de ani și au fost găsiți toți în același loc, cauza probabilă a morții fiind lipsa de oxigen, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În total, în mina respectivă, aflată în cartierul băimărean Valea Borcuțului, au intrat, joi și vineri, nouă persoane. Astfel, trei dintre acestea au intrat în fosta mină joi, în căutare de fier vechi, ocupație obișnuită pentru locuitorii cartierului respectiv, iar vineri alte șase persoane au intrat în subteran pentru a-i căuta pe primii trei bărbați. Doar patru din cele nouă persoane au reușit însă să iasă la suprafață.

După ce familiile au anunțat dispariția acestor persoane la 112, vineri seară în mină au coborât pentru căutarea acestora echipaje ale ISU Maramureș, iar în cursul nopții au ajuns la Baia Mare și 12 salvatori profesioniști de la Stația Centrală de Salvare Petroșani – singura instituție cu salvatori profesioniști din România, care este o sucursală a Companiei Naționale a Huilei.

Sâmbătă dimineață, salvatorii au găsit trupurile neînsuflețite ale celor cinci persoane, operațiunea de scoatere la suprafață a acestora fiind una dificilă.

Potrivit inginerului-șef în Securitate și Sănătate în Muncă de la CNH Petroșani, Gabriel Petrescu, acțiunea de scoatere a victimelor din subteran a durat aproximativ șase ore și a fost una dificilă, în zona în care au fost găsite trupurile bărbaților nefiind oxigen, doar dioxid de carbon.

„Salvatorii i-au găsit pe cei cinci în același loc, la aproximativ 50 de metri adâncime. Intraseră pe o galerie de coastă. Au mers circa 300 de metri, au coborât apoi pe un puț orb (puț care nu are gura de ieșire direct la suprafață – n.r.) și apoi au mai mers pe un orizont vreo 300 de metri. În zonă nu există oxigen, acesta este și motivul pentru care au murit”, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, Gabriel Petrescu.

Conform sursei citate, acțiunea salvatorilor profesioniști de la Salvamin Petroșani s-a încheiat odată cu scoaterea victimelor. „Nu mai facem și alte operațiuni legate de închiderea zonei. Plecăm la Petroșani”, a precizat Petrescu.

Galeria respectivă este a unei foste mine de cupru, în care victimele, care locuiau în apropiere, au intrat pentru a căuta fier vechi.

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a declarat că mina de cupru a fost închisă la începutul anilor ’90, că se află în administrarea companiei miniere Remin și că nu au fost respectate standardele de închidere.

„Mina Gura Borzaș (numită popular și Gura Neamțului – n.r.) nu era închisă conform standardelor. Această mină nu a intrat în programul de conservare al Ministerului Economiei, astfel că accesul era mult mai facil. Sunt multe galerii istorice, abandonate, iar perimetrele aparțin companiei miniere. Intrările în mină nu erau marcate corespunzător și nu era indicat pericolul. Intrarea în galeria unde au murit cei cinci oameni a fost securizată cu o ușă metalică, dar aceasta a fost distrusă în ultimele zile de către cei care căutau fier vechi”, a spus Cherecheș.

El a precizat că furtul de fier vechi este un fenomen obișnuit în zonă.

„Furtul de fier vechi este un fenomen în zonă, oamenii își caută astfel de îndeletniciri, mai ales în ultimii ani”, a spus Cherecheș.