Prima pagină » Știri » Cei șapte tineri care au violat o elevă până a leșinat au fost ELIBERAȚI. Cum au motivat judecătorii decizia

Cei șapte tineri care au violat o elevă până a leșinat au fost ELIBERAȚI. Cum au motivat judecătorii decizia

Șapte tineri din Vaslui care au violat și sechestrat o adolescentă de 18 ani timp de mai multe ore au fost plasați de în arest la domiciliu.

Au violat și supus la perversiuni sexuale, timp de mai multe ore, o adolescentă în vârstă de 18 ani. Cu toate acestea, cei șapte băieți care au comis abuzul au fost eliberați din arest și plasați, în schimb, în arest la domiciliu. Se întâmplă la Vaslui, unde Tribunalul a decis recent că lipsa antecedentelor penale ale inculpaților, dar și faptul că o parte dintre ei și-au recunoscut faptele sunt argumente destul de solide pentru ca tinerii să nu-și aștepte sentințele în spatele gratiilor, ci acasă.

„Pentru a ajunge la această concluzie, tribunalul a avut în vedere lipsa antecedentelor penale ale celor patru inculpați, care se află la primul conflict cu legea penală, durata pe acestia au petrecut-o în arest preventiv (de circa 5 luni), ce a permis inculpaților să conștientizeze care sunt urmările comiterii de fapte antisociale”, au motivat magistrații în hotărârea pronunțată pe 9 aprilie și citată de adevărul.ro.

Totul a început în noiembrie 2014. Fata, elevă la Liceul „Ion Mincu” din Vaslui, făcea naveta cu autobuzul spre casă, la Muntenii de Sus. Într-o seară, în timp ce se afla în stație, adolescenta a fost acostată de Silviu Burada (20 de ani), care a întrebat-o dacă nu vrea să o conducă el acasă cu mașina. Pentru că îl cunoștea de mai mult timp, aceasta a acceptat. În loc să o ducă însă la domiciliu, băiatul și un prieten de-ai săi au dus-o pe un câmp, la Văleni, unde, ulterior au mai chemat ați cinci amici. Timp de trei ore, fata a fost violată și supusă la mai multe perversiuni sexuale, fiind abuzată până când a leșinat. Agresorii nu s-au oprit însă și, după ce au stropit victima cu alcool pentru a-și reveni, au violat-o din nou.

După toate acestea, băieții au condus-o pe fată cu mașina până în apropierea locuinței, unde au lăsat-o să plece cu condiția să nu spună nimănui ce s-a întâmplat. Adolescenta a povestit însă totul părinților, care au sesizat polițiștii prin apel de urgență la 112, precum și ambulanța, victima fiind transportată la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, pentru îngrijiri medicale.

În timpul cercetărilor, polițiștii au descoperit că, în cele trei ore în care a fost sechestrată violului, eleva a fost sunată de 60 de ori de părinți, prieteni și colegi. Primii care s-au gândit că s-a întâmplat ceva cu fiica lor au fost părinții, scrie presa locală. Văzând fata nu a ajuns cu autobuzul pe care îl folosea în fiecare seară, au sunat-o de mai multe ori. Pentru că aceasta nu răspundea, au apelat colegii și la prietenii acesteia. Cum nimeni nu a reușit să ia legătura cu adolescenta, în cele din urmă tatăl a sunat la 112, anunțând dispariția fiicei sale.

Tribunalul Vaslui: „Măsura preventivă a arestului la domiciliu este suficientă”

Cei șapte suspecți – Silviu Burada (20 ani), Paul Burlacu (27 ani), Silviu Avădanei (21 ani), Petrică Bolboceanu (22 ani), Ionuț Boicu (20 ani) și Rotaru Alin (18 ani) – au fost reținuți la scurt timp și duși la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, cu propunere de arestare preventivă pentru săvârșirea infracțiunilor de viol și lipsire de libertate.

Inițial, pe tot parcursul cercetărilor, băieții, au negat cu vehemență acuzațiile procurorilor. Ulterior, după trimitea în judecată, pentru a scăpa cu o pedeapsă mai blândă, trei dintre ei – Ionuț Bogdan Boicu, Alin Dumitru Rotaru și Ioan Surleac -, și-au recunoscut vina. Odată cu schimbarea atitudinii procesuale, cei trei tineri au solicitat instanței înlocuirea măsurii arestării preventive, iar magistrații Judecătoriei Vaslui le-au admis cererea.

Recent, Tribunalul Vaslui a considerat că inculpații din dosar, indiferent că își recunosc sau nu faptele, nu trebuie discriminați, astfel că instanța a dispus înlocuirea arestului preventiv cu cel la domiciliu și față de ceilalți patru agresori, care nu și-au recunoscut faptele: Silviu Burada, Silviu Avădănei, Petrică Bolboceanu și Paul Burlacu.

Ținând seama de toate circumstanțele cauzei, precum și de conduita procesuală și de celelalte împrejurări care caracterizează persoana inculpaților, Tribunalul consideră că măsura preventivă a arestului la domiciliu este suficientă pentru sigurarea bunei desfășurări a procesului penal, împiedicarea sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori prevenirea săvârșirii unei alte infracțiuni”, se arată în motivarea hotărârii pronunțată de Tribunalul Vaslui pe 9 aprilie.

„În raport de aceleași circumstanțe, instanța de control judiciar apreciază că în actualul stadiu procesual al cauzei, în care sunt judecați inculpații, măsura arestării preventive nu mai întruneste cerința proporționalității acesteia cu gravitatea acuzației aduse acestora. Pentru a ajunge la această concluzie, tribunalul a avut în vedere lipsa antecedentelor penale ale celor patru inculpați, care se află la primul conflict cu legea penală, durata pe acestia au petrecut-o în arest preventiv (de circa 5 luni), ce a permis inculpaților să conștientizeze care sunt urmările comiterii de fapte antisociale (…)  Este adevărat că faptele de care sunt acuzați inculpații prezintă o gravitate extrem de ridicată, însă aceasta nu poate să constituie prin ea însăși un temei suficient pentru prelungirea pe o durată nelimitată a detenției provizorii, transformând această măsură preventivă într-o pedeapsă anticipată”, se mai precizează în document.

În final, magistrații au subliniat că „măsura preventivă a arestului la domiciliu poate asigura un echilibru intre interesul public de înfăptuire a justiției penale și interesele personale ale inculpaților de a fi judecați nu în stare de detenție in regim penitenciar, ci in arest la domiciliu, o măsură care, deși privativă de libertate, implică o atingere mai redusă a dreptului la libertate individuală”.

Citește și